Започна инициативата „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“

„По тази Програма ще засадим над 600 широколистни дървета“ – каза Десислава Билева

„От днес започва изпълнението на Програмата „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“, в която тази година се включват около 50 столични училища и детски градини. Програмата се изпълнява по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова за шеста поредна година.“ Това каза заместник-кметът по екология Десислава Билева. Тя се включи в засаждането на дървета днес в едно от столичните училища.

В 81. средно училище „Виктор Юго“ учениците от VIII и Х клас засадиха 5 дървета от вида явор.

„По тази програма ще засадим над 600 широколистни дървета, – каза Десислава Билева. – Важно е, че децата участват активно в процеса на засаждане. Те са ентусиазирани и това възпитава у тях желание да се грижат за природата и след това да я пазят. Ученици споделят, че когато засаждаме дърво, ние се грижим за нашата планета.

Столична община всяка година работи за обогатяването на зеленината на София.

Засаждаме повече дървета, като тази година ще бъдат посадени над 4000 дървета на тротоари по улици и булеварди, паркове и градини, междублокови пространства и зелени площи.

Продължава и инициативата за залесяване „Новата гора“ на София. Развива се гората, засадена преди няколко години покрай сметището „Суходол“, а миналата година започна засаждането на нова гора край с. Негован с 86 хил. фиданки.

Предвиждаме трета нова гора в район „Нови Искър“. Зелените политики са основен инструмент за подобряване на въздуха, а засаждането на дървета е ключово в борбата с климатичните изменения.

През последните години София продължава положителната тенденция за постигане на съответствие с нормата от 40 µg/m3 за средногодишната концентрация за ФПЧ10.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *