Зелените правят последен опит да блокират АМ Струма с неверни твърдения

Зелени активисти се опитват да блокират АМ Струма, разпространявайки неверни твърдения за АМ Струма в социалните мрежи.

Екологът Андрей Ковачев публикува на Фейсбук страницата си информация, че АПИ до дни започва незаконно строителство на АМ Струма през Кресненското дефиле, тъй като екологичната оценка на участъка е изтекла през октомври 2022г.

Невярно твърдение, което зелените се опитват да лансират вече една година, тъй като нямат други аргументи срещу проекта.

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, както и министърът на регионалното развитие Иван Шишков многократно потвърдиха, че

ОВОС на участъка изтича на 23.05.2023г.

 

Причина за това е, че оценката, която е с валидност 5 години, е била обжалвана пред Върховния административен съд, а той се е произнесъл на 23.05.2018г.

Това е поредният опит на зелените да разпространят това невярно твърдение, което бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов многократно лансираше по време на мандата си.

 

Припомняме, че Сандов и неговите приближени – заместникът му в МОСВ Тома Белев, главният му съветник Андрей Ковачев и представителят на швейцарско-българската фондация „Биоразнообразие“ Петко Цветков са върли противници на АМ Струма. Те многократно блокираха изграждането на участъка от магистралата през Кресненското дефиле, лобирайки за изграждането на 14-километров тунел, а в последни си час като министър Борислав Сандов се опита да блокира изграждането й с незаконно и еднолично министерско решение.

Върховният административен съд го отмени.

Служебният кабинет пък успя да придвижи процедурата по приемане на специфичните цели за опазване от Националния съвет по биологично разнообразие в двете зони по Натура, през които ще минава магистралата, което Саднов и неговия заместник Белев целенасочено спираха по време на мандата им в МОСВ.

 

Това бе и последната пречка пред изграждането на магистралата, която ще замести най-смъртоносната отсечка в цяла Европа.

Сега, като последен опит да блокират магистралата, зелени се опитват да създадат шум в обществото с неверни твърдения.

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *