Зелени активисти са манипулирали данни против проучванията на газ

Зелени активисти са манипулирали данни против проучванията на газ, разказва в последното си интервю покойният Васил Начев. 

 

В последното си интервю, преди внезапната му кончина, енергийният експерт Васко Начев е направил интересни разкрития за ролята на зелените неправителствени организации, и в частност екс екоминистърът Борислав Саднов, при приемането на мораториума за добив и проучване на газ. Интервюто е публикувано в „Капитал“.

Ето какво разказва Начев:

 „Нека разкажа за мораториума. Първият вариант на мораториума беше да не се упражнява налягане повече от 20 бара, което означава сондаж на не повече от 200-300 метра и възпиране дори на стандартни водни сондажи. Това блокираше всякаква дейност- от нагнетяване на хранилището в Чирен до водочерпения, което беше безумие. Хората, които го предлагаха тогава бяха Мариана Христова и Борислав Сандов (министър и вицепремиер в правителството на Кирил Петков). През 2012 г. беше проведена временна комисия в парламента, на която въпросния вариант беше премахнат, като идеята беше да се внесе яснота.“

Васил Начев продължава разказа какво се случва през декември 2012 на поредното заседание в Народното събрание:

„Бяха поканени доста компетентни американски представители, които бяха в България по съвсем различна причина, с идеята те да могат да изкажат експертност по темата. Тогава именно двамата горепосочени водеха презентация против добива на шистов газ с извадени от интернет картинки и без ясното знание за какво става въпрос. В този момент в България нямаше хора, които пряко да разбират от материята. (бел. ред. Васил Начев е сред малкото българи, които са ръководили шистов добив на газ и има технологичен и инженерен опит в сферата). Бяха свалили едно клипче от минна галерия, в която има изтичане на вода и твърдяха, че това е сондаж за шистов газ. За съжаление, това беше елементарна манипулация и аз веднага се изказах срещу това по време на комисията. Избухна скандал заради техния опит за манипулация, временната комисия спря, а въпросните лица напуснаха стаята без да кажат дума.

Въпреки доводите на американските и наши специалисти, че шистовият газ се добива на 2500-3000 метра и няма как да навреди на водоносните слоеве, които са максимум до 300 метра, а над тази дълбочина водата не става за пиене, защото е с много висока минерализация, почти като морска, Парламентът, по политически причини, налага безсрочният мораториум.

В резултат от него няма никакъв шанс за истинска газова независимост на България. Той забранява дори и проучванията. Мораториумът блокира дори и добива на конвенционален газ

В енергийните среди през последната година усилено се твърди, че зелени екологични НПО и отделни активисти са получавали големи суми от руски компании, за да провалят проучванията за конвенционален и шистов газ и страната ни да бъде принудена да купува  само от един доставчик. Има и много медийни публикации по темата. Нещо, което се случва от 2012 година до сега.

Противниците на проучването и добива на газ постигнаха целта си. Въпреки енергийната криза и непосилните цени на газа, никой политик или партия не смеят да повдигнат въпроса, дори само за дебат от ползите или вредите от добива на газ.

България ще остане една от малкото страни в Европа, която не желае да използва собствените си ресурси за енергийна независимост, за конкурентост на икономиката и национална сигурност. С голяма достоверност може да се каже, че българските зелени екологични организации са нанесли и продължават да нанасят щети на държавата, хората и бизнеса за стотици милиони лева. Нещо, на което трябва да се сложи край.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *