Ивайло Ламбев: „Българинът има нужда от духовно възраждане“

Днес ще ви запознаем с един изключително интересен човек, успял да преплете в развитието си търговския дух и да намери пътя към себепознанието и духовното. Ивайло Ламбев е млад бизнесмен, занимаващ се с архитектура и строителство. Роден в прелестния град Русе и обиколил цяла Европа, за него няма по-свято място от родината. Успехът не го главозамайва и не спира да търси себе си, да вярва в доброто и така се ражда идеята за възстановяване на светините в България.

– Как се роди идеята за възстановяване на храм Свети Никола в с. Долен, община Сатовча, област Благоевград?

– Всеки човек има нужда не само от физическо развитие, а и от духовно. Аз самият започнах да търся под каква форма да помогна за възстановяването на средата в която живеем в България. Според мен не се обръща достатъчно внимание на духовното в страната ни. С моите приятели от сдружение „Съзидание 2012” се оказа, че заедно вървим по пътя на себепознаването и развитието и така предприехме инициативата „Храмовете на България“ – за възстановяване на светините в България.

– Как избрахте точно този храм?

– Той е с много голяма история. Църквата е най-старият храм в Пиринския край и е построена още през 1837г. докато сме били под Османско робство и е единственият в България с таван от дърво, върху които са изрисувани стенописите. В тяхното създаване участват майстори от цялата страна и Балканите. Хората са го строили нощно време и символизира духа на българина. Избрахме го, понеже хората са нямали тогава нищо, дори свобода, а в същото време са направили храм. В днешно време имаме всичко, а само разрушаваме. По този начин искаме да припомним на българина кои са важните неща в живота.

– Предстои благотворителна вечеря в хотел „Анел“, разкажете ни малко повече за нея?

– Това не е просто идея. Направен е проект за реставрацията, който е одобрен  от Министерството на културата. Отделно имаме и благословията и съгласието на Неврокопската Митрополия – гр. Гоце Делчев сдружение „Съзидание 2012“ да организира и осъществи изпълнението му. В момента навлизаме в последния етап – да наберем нужните средства за реализирането на този Свят проект. По този повод организираме Благотворителна вечеря в хотел „Анел“ на 23.03.2023г. Това е първото такова събитие и идеята е да се съберем, да поговорим на тази тема и хората да дадат своите дарения. Това може да се случи чрез сайта, където може да се закупи куверт за събитието или да се направи дарение по банковата ни сметка.

Покана за Благотворителна вечеря

 

 

– Възнамерявате ли да продължите тази инициатива и с други храмове?

– Това е само началото. Искаме не само храмове да възстановим, а и всички святи неща в България и възраждането им. Искаме да постигнем едно духовно възраждане, защото според мен има нужда предвид всичко, което се случва по света.

– Смятате ли, че българина е вярващ?

– Не съм аз човекът, който трябва да определи това. Всеки сам за себе си трябва да прецени доколко вярва и в какво. За мен храмът е място, където човек може да остане сам със себе си, независимо каква религия и вяра изповядва. Там е мястото, където може да се примири със себе си, да се изповяда, да приеме и да продължи да се развива. От тази гледна точка от една страна смятам, че българите сме много качествени хора, но от друга страна на духовността не се обръща никакво внимание. Смятам, че българинът трябва да развие в тази посока, за да можем да преминем през негативните страни на живота.

– Лесно ли е да си успешен в България?

– Според мен на всякъде е едно и също. Зависи какво разбираме под „успех“, имайки предвид, че успехът зависи от самия човек и как той приема нещата и какво прави и как се развива. Човек в която и държава да отиде, ще има абсолютно същите проблеми, говоря според качествата, които има самият човек. Да, в някои държави има много по-уредени неща, но това нищо не означава. Хората, които са успели тук, биха били успешни и в чужбина.

– Какво бихте посъветвали младите хора?

– Съветвам ги да не търсят лесни решения или извън тях, а да търсят решения в самите себе си – какво те могат да направят и как те биха могли да променят нещо, какво зависи от тях, за да подобрят живота си, а не да търсят отвън някой да им го промени. Това би било мимолетно и няма да е тяхното.

– За какво още мечтаете?

– Мечтая да имаме със съпругата ми още деца, да постигна още по-голямо развитие в направленията, по които работя, и разбира се нашата инициатива по възстановяването на светите места да е едно начало на духовното израстване на българина. Искам България да стане такава, каквато всички хора ходят в чужбина да я търсят. Аз самият съм пътувал много и смея да твърдя, че тук имаме всичко и то на малко разстояние.

Автор: Сибила Кусева