Иван Андонов -изложба живопис от 21 март до 3 април 2023

Изложбата ще открият Павел Койчев и Станислав Памукчиев на 21 март от 18.00 часа

Това е седмата самостоятелна изложба на Иван Андонов в галерия Арте, три от които той лично подреди. Това бяха уроци по естетика от творец с висок дух и безкомпромисно поведение, който чудесно знаеше къде започва истинското изкуство и неуморно работеше в най-високите му регистри. Неговият бърз ум и красиво слово допълват и доказват всичко това, думите му са повече от красноречиви:

„Първото нещо, с което започнах да се занимавам още в детството, бе рисуването и дълго се занимавах само с него. После дойде театъра, успоредно с киното, които ходех да гледам. Едно дете се влюбва във възможността да гледа съчинени светове. Рисувайки, аз съчинявам светове!

„Нищо не ми доставя толкова голямо удоволствие, колкото рисуването. Заспивам и сънувам живопис. Събуждам се и мисля за картини. Страхотно е! Също като да можеш да се отдадеш само на една жена. Прекрасно е! Не знам дали има толкова голяма любов.

Победен съм от простащината. Безнадеждно победен. Когато простаци идват на власт, те най-първо унищожават  духовността. Духът свети и простакът се дразни от тази светлина. Човек съществува, за да развива духа си. Ако има Господ, той е дух!

Когато човекът не се докосва до изкуство, тогава и човечността намалява. Нещата са вързани-човечност, морал, изкуство-това е верига от духовни ценности, които губим ден след ден.

Слава Богу има книги, музика, хората са рисували и рисуват прекрасни неща и аз мога да ги гледам и да им се възхищавам. Стремежът към съвършенство всъщност е прогреса – причина за всички световни открития. Няма да има постижения в света, ако хората не се стремят към съвършенство.“ /части от интервюта на Иван Андонов/

С обич и вълнение ще наредим близо 20 от маслените картини на живописеца Иван Андонов, от голямо-форматни до кавалетни,  от ранни пейзажи до поетични абстрактни платна /след 2000-та година/. Да, Иван е при нас със силното си духовно присъствие, с големия си талант, с безпогрешното си чувство за цвят и композиция. Яркият му творчески дух ще изпълни пространството на Галерия Арте, ще усетим тънката му усмивка, оригиналното му мислене и обичта му към красивото.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *