Иван Димов с юбилейна изложба в галерия „Арте“

Юбилейна изложба – живопис и графика, на Иван Димов бе открита в столичната галерия „Арте“ (ул. „Бузлуджа“ 31) и може да се разгледа до 18 март.

Настоящата изложба е посветена на 80-годишнината на един от най-ярките и значими съвременни български художници – Иван Димов.

Иван Димов черпи образни елементи и внушения от един богат и наситен със съкровени значения и смисъл микрокосмос, едновременно отминал и актуален със силата на емоционалната памет. Това е сферата на чистите пориви и на неподправения интерес, когато детето се вглежда с открити очи във всичко, което го заобикаля. Той пресъздава цикличността на природните ритми, на единството на човека и природата, на духовната спойка между тях, на състоянието на дълбока емпатична връзка между „Аза“ и Всемира, посочва проф. д. изк. Чавдар Попов в представянето на художника.

Художникът изгражда субективно обагрен образен микрокосмос, в който личността намира своите устои, своето упование и смисъл на съществуване. Същевременно авторът обиграва и дава израз на носталгични интонации, съдържащи богат пласт от асоциации и от амбивалентни емоционални състояния. Натурата и въображението, актуалното и споменното, реалността и романтиката са разпределени на равни права в общата аура на картината.

Донякъде условно бихме могли да определим картините, графиките и рисунките на Иван Димов с термина „поетичен реализъм“ при цялата условност на подобни формулировки. Липсата на конкретна сюжетика, приглушените и разнообразни преходи и лирични интонации, тоналните акценти, асоциативният подтекст въвеждат в лоното на съзерцателното настроение и възприятие.

В последните си творби Иван Димов уточнява и избистря нови похвати и пластически принципи. Традиционните опозиции „фигури и пространство“ или „предмети и среда“ губят смисъл и сякаш се превръщат в една цялостна, „жива“, „дишаща“ и експресивна живописна субстанция, с пулсиращи пространствени планове, близка до същината на абстрактния експресионизъм, пише проф. д. изк. Чавдар Попов.

На откриването на изложбата бе представена и книгата, посветена на художника, от поредицата „Съвременно българско изкуство. Имена“ на Националния дарителски фонд „13 века България“, от проф. д. изк. Чавдар Попов. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на НФ „Култура“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *