Играчките и колите са най-опасни в ЕС

Играчките, леките автомобили и моторите оглавяват класацията за най-опасните стоки, открити на европейските пазари през миналата година. Това показва годишният доклад на Европейската система за известяване за рискови продукти, която действа чрез портала Safety Gate.  Тази мрежа алармира само за нехранителни продукти, докато за храните има друга система.  На този портал тридесет държави , членуващите в ЕС плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, подават сигнали за изделия, които могат да причинят нараняване, отравяне, задушаване, електрошок. При такъв сигнал стоката трябва незабавно да се изтегли от пазара.

От България и Ирландия най-много сигнали са постъпили за вредни химически продукти. Всъщност най-многото „червени лампи“, светнати от нашата страна на европейския портал, са за електронни цигари и течности – пълнители за тях. Обикновено проблемите са свързани с недостатъчна информация – липсват указания за употреба, не се посочват рисковете, не е ясно и каква доза никотин поглъща пушачът. Някои от електронните цигари за еднократна употреба пък са с резервоари, по-големи от стандартния капацитет. Част от течностите за зареждане на е-устройствата са с неприемлив химически състав. Повечето изделия за пушачи са с произход Китай.

Опасните стоки са разнообразни, като за отделните държави те са различни. Според статистиката Швеция е подала най-много сигнали за козметика. Словакия най-често е алармирала за опасни бижута, Румъния  – за дрехи и текстил, Испания и Полша  – за играчки.

Всички сигнали  от Португалия са в категорията „моторни превозни средства“, Франция и Германия също имат много случаи в тази област. Те обаче не са свързани с рисковете за възпламеняване или проблеми със спирачките.

От Норвегия преобладават данните за електроуреди, а в Дания приоритет имат опасните фойерверки и друга пиротехника.

По-принцип най-честият риск, докладван в Safety Gatе от държавите участнички, е за вредни химикали в изделията – най-вече в парфюми и кремове, но също и в метални накити, дори в играчките – някои съдържат отровните фталати.  Детските стоки крият и опасности от нараняване или задавяне. Например, шнурове на детски суичъри, блузи и рокли, които могат да се усучат около врата, или пък декоративни камъчета, които лесно падат и детето може да ги погълне. Доста от сигналите от България са за некачествени бебешки стоки биберони, шишета за мляко, колички, столчета.

При представянето на годишния доклад в Брюксел бе показан биберон, производство на наша фирма. Шишето има държач, който е опасен, защото кордата е дълга и с дебелина под 1,5 милиметра и може да се увие незабелязано около вратлето на бебето, обяснява Елена Георгиева от Комисията на защита на потребителите.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *