Инвеститорите в имоти планират да увеличат вложенията си в жилищния сектор в Европа

Почти половината (42,6%) от инвеститорите в имоти прогнозират, че делът на управляваните от тях активи, свързан с жилищния сектор в Европа, ще нарасне значително до 2025 г. Това показва допитване на консултантската компания Savills сред инвеститори в имоти, управляващи активи за общо над 1 трлн. евро.

В момента под 25% от активите под управлението на мнозинството от инвеститорите (63,2%) са свързани с жилищния сектор, но 48,5 на сто от тях очакват делът да се увеличи до 50% до 2025 г.

От гледна точка на сектори и пазари най-голям приоритет са жилищата във Великобритания и Ирландия, студентските жилища във Великобритания и в Европа и паневропейският пазар на старчески домове.

„За тези, които инвестират или искат да инвестират повече в жилищни сектори, благоприятната динамика между търсенето и предлагането, ESG, демографските промени, поскъпването на капитала и дългосрочните стабилни приходи са петте най-важни фактора“, коментира Ричард Валънтайн-Селси, ръководител на анализите и консултациите в жилищния сектор в Savills.

„През следващите няколко години участниците в допитването ни очакват да продължат да заделят значителен капитал за многофамилни и еднофамилни жилищни сгради“, добавя Адам Алари, ръководител на жилищните изследвания и стратегии за Европа в Savills.

„Жилищният сектор се оказва изключително устойчив във време на изключително разместване на пластовете в света“, отбелязва Маркус Робъртс, ръководител за Европа на капиталовите пазари в Savills.

„Предвид количеството капитал, насочено към сектора, и ограничените наличности от висококачествени имоти, очакваме конкуренцията за най-добрите активи на най-добрите локации да остане висока“, допълва той.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *