Инфраструктурното строителство тласка надолу общата строителна продукция у нас през януари

Инфраструктурното строителство е тласнало надолу общата строителна продукция у нас на годишна база през първия месец на 2023 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Строителството е записало втори пореден годишен спад през януари от 0,4% заради свиването с 3,1 на сто на гражданското и инженерното строителство, включително строителството на инфраструктура.

В същото време сградното строителство се е повишило с 1,6% и се е върнало към растеж след спада с 2,4% през декември.

За инфраструктурното строителство януари е втори пореден месец на спад, след като то се понижи с 5,9% и през декември. През цялата 2022 г. то успя да излезе на плюс на годишна база само в четири от месеците, докато сградното строителство беше на минус само в три от 12-те месеца на 2023 г.

Спрямо декември строителната продукция у нас е над равнището от декември с 0,8%, като ръст записват както сградното, така и инфраструктурното строителство, съответно с 0,8% и 1%.

Така сградното строителство прекъсна серията си от два поредни месеца на месечен спад, а инфраструктурното строителство се върна към растеж след понижението с 3,3% през декември.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *