Как да се предпазим от фишинг атаки

Ръст на фишинг атаките е регистриран през последните месеци. Все по-често онлайн измамници се опитват да крадат данни или да прокарат зловреден код чрез фиктивни жалби, призовки за дела и други измамни имейли.

В БНТ беше показана фалшива призовка от името на МВР и Интерпол, а експертът по киберсигурност Любомир Тулев даде съвети за безопасност.

„Идеята на измамниците е да могат да създадат легитимност, за да се хванете на въдицата. Един от основните индикатори на фишинг мейла е генералното обръщение, например – „Здравейте!“ – нямаме конкретно обръщение по име. На второ място във фишинг мейлите почти винаги имаме прикачен файл, който може да съдържа и зловреден код, който да зарази вашия компютър. Използват се лога на Европол, Интерпол, полицията, имена на различни компании и подписи на различни директори. Всичко това идва, за да създаде представата, че имейлът е легитимен. Много често те целят да създадат усещане за спешност, за да действаме емоционално и първосигнално“, каза Тулев.

 

istock
istock

Много е важно да проверим и домейна, от който е изпратен имейла.

Освен фишинг имейл, може да получим и измамен смс с линк, предупреди Тулев. Тогава е добре да гледаме номера, от който е изпратен смс-а.

„Например, ако отпред има код от чужда държава, няма логика той да е реален. Много често, когато последваме този линк, отиваме в измамна страница, изглеждаща досущ като тази на приложението ви за банкиране и през него могат да откраднат потребителското ви име и парола„, предупреди експертът по киберсигурност.

Затова съветва, всеки път, когато получите подобен имейл или смс, да проверите по друг канал написаното в него като се свържете с институцията, от чието име е изпратен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *