Как организмът ни да се справи със смяната на часовото време?

/КРОССПреминаването към лятното време е по-трудно, отколкото към зимното. Защо е така?

Естественият ритъм на биологичния часовник обикновено е малко по-дълъг от 24 часа. Тоест всеки ден сме склонни да си лягаме по-късно от необходимото. Така „скокът напред“ противоречи на естествения ритъм на тялото. Усещането е като смяна на часовите зони: когато се окажете в друга държава и ви е трудно да се принудите да си легнете по-рано, защото сте свикнали с различен график.

Експертите обръщат внимание на факта, че много хора имат недоспиване още в навечерието на прехода към лятното часово време. Така след като загубят още един час, те се озовават сред постоянно недоспиващите – може би без дори да го осъзнават. Последствията могат да включват високо кръвно налягане, риск от инсулт или нараняване по време на работа. Това да не говорим за проблемите с концентрацията и психичното здраве.

Какво можете да направите, за да се приспособите към лятното часово време?

1. Не започвайте с „липса на сън“. Уверете се, че вие ​​(и ако сте родител, вашето дете) спите достатъчно. Повечето възрастни се нуждаят от между седем и девет часа сън, за да функционират правилно. Децата имат различни нужди от сън в зависимост от това на каква възраст са.

2. Спазвайте режима в навечерието на смяната на времето. Идеалното е да си лягате 15-20 минути по-рано всяка вечер през седмицата преди смяната на часовника. Ранното събуждане ще ви помогне да заспите по-рано. Опитайте се да се събудите един час по-рано от обикновено в събота – денят преди смяната на часовника. Ако нямате тази възможност, просто се придържайте към стабилен график за сън, без големи отклонения.

3.  Използвайте светлината във ваша полза. Светлината е най-силният сигнал за настройка на вътрешния часовник. Опитайте се да бъдете на ярка светлина, след като се събудите и ако живеете на място, където естествената светлина е ограничена сутрин, използвайте изкуствена светлина, за да сигнализирате на тялото си да се събуди по-рано. През нощта минимизирайте излагането на ярка светлина и особено на синя светлина, излъчвана от екраните на електронните устройства.

Може да промени ритъма на тялото ви и на следващия ден да се събудите по-късно от необходимото. Вечер екраните могат да бъдат затъмнени, така че да излъчват по-малко светлина.

4. Обърнете внимание на вашите сутрешни и вечерни планове, защото те пряко влияят на режима на сън. В нощта преди смяната на часовника е по-добре да планирате добър сън – за това трябва да се успокоите вечерта – например да прочетете книга или да медитирате.

5. Влезте в рутинни упражнения сутрин или рано през деня – дори това да е просто разходка из къщата или офиса.

6. Помислете да започнете със закуска с високо съдържание на протеини, тъй като лишаването от сън може да увеличи апетита ви и желанието ви за храни с високо съдържание на въглехидрати и захар.

7. Опитайте се да не пиете кофеин след вечеря, а непосредствено преди лягане – вино и други видове алкохол.

8. Опитайте се да бъдете търпеливи с децата си, докато се приспособяват към лятното часово време – някои деца се приспособяват по-трудно към промяната на времето, отколкото други.

Може да забележите по-чести сривове, раздразнителност и загуба на фокус и концентрация. Нека вечерта е по-спокойно време, свободно от интернет и телевизия. Помислете за кратка 20-минутна дрямка в началото на деня за малки деца, за които може да е трудно да се справят с промяната във времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *