Калоян Събев: „Дарих сайт на село Хан Крум, защото винаги съм искал да направя нещо за него!“

Днес ще ви запознаем с един изключителен родолюбец, който не само избира да се реализира в родината, а и не спира да се грижи за родното си село и всячески да го популяризира. Той изработва безвъзмездно сайт за село Хан Крум, в който целта е да се покажат красивите забележителности на местността и в същото време да се използва и от местното кметство. Това е Калоян Събев. Изключително добър и всеотдаен, той мечтае България да се превърне в по-добро място за живеене и младите да се научат да се наслаждават на природните й забележителности.

Калоян Събев

Как се насочихте към изработването на интернет сайтове?

– Случи се случайно. Управителката на фирмата, в която работя, видя потенциал в мен и ми възложи няколко задачи, за да провери как ще се справя. Не бяха кой знае колко сложни, но я впечатли бързината и точността на изпълнение. Малко след това вече бях назначен в компанията.

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Никога съм нямал желание да работя в чужбина. Все още не приемам, че който е излязъл да работи в чужбина го прави за да стане известен. Всеки го прави за бързи и уж „лесни“ пари. Същото важи и за тези, които напускат населените си места и се местят в по-големите градове по същата причина.

– Вие сте от село Хан Крум и по нестандартен начин показахте любовта си към родното място, като направихте и дарихте безвъзмездно сайт, който предоставихте на кметството в селото. Как се роди тази идея?

– Да, от известно време живея там постоянно. Идеята за сайта се роди спонтанно. Първо, че исках отдавна да направя нещо за селото си и второ – да могат повече хора да научат за забележителности в района. Много малко хора, дори и не подозират, че има такива места.

– Вие ли ще поддържате сайта и с каква насоченост е той?

– Аз ще го поддържам докато мога. Надявам се в течение на времето да мога да науча някой по млад човек по сайта и да се поддържа дълго време. Сайтът е направен за всички. С някои страници е насочен за жителите, а други към хора които искат да научат повече за района!

– В момента работите в IT компания, разкажете ни малко повече за нея?

– Компанията е S.I.T. Solutions Ltd. и е основана през 2018 г. Аз съм първият служител в нея. Занимаваме се основно с изработка на уебсайтове и поддръжката им, както и с дигитален маркетинг и реклама, графичен дизайн, защита на съдържанието в уеб.

– Лесно ли е да си успешен в България?

– Успешен?! Не бих казал, че съм успешен. За някого може и да е така, но за мен си е едно желание да се направи нещо, което да служи на останалите по един или друг начин!

– За какво още мечтаете?

– Само за по-спокоен живот в България. Повече Българи да се осъзнаят, че за едни пари не си заслужава да се блъскат в чужбина. Който иска да направи каквото и да е, може и тук да го постигне. Лесното обаче повече влече!

– Кой е добрият пример, който искате да дадете на младите?

– Пример?! По-скоро бих дал съвет. Не напускайте България, за да ходите и ставате платени „роби“. Останете в България и дружно я направете едно по-добро място за живеене. Успейте тук, а не да си продавате успехите, ума и труда за уж добра цена на запад, която за тях е нищо и после да печелят за сметка на вашите умения и знания.

Автор: Сибила Кусева