Книгата „Орфей“ на Иван Гранитски и Иван Маразов представят в БАН

Българската академия на науките и издателство „Захарий Стоянов“ канят на представяне на новата книга на Иван Гранитски и Иван Маразов – „Орфей“, на 14 март от 18 ч. в големия салон на БАН.

Няма митология, в която да не присъства фигурата на певеца. Тя е особено необходима, тъй като неговата функция е да съхранява свещеното знание, т.е. миторитуалната традиция на народа и да го предава от поколение на поколение. Певецът е образ на колективната памет, той е неин пазител.

В гръцката митология поетът получава певческия си дар от Музите, дъщери на Мнемозина, персонифицираната Памет. Поетът предоставя гласа си на божеството, богът го обсебва и го заставя да възпява или да интерпретира неговите речи. За тази цел помага свещената напитка. В нея се съдържа Знанието, което винаги е течно. „Второто“ виждане на поета не е само метафора, то отразява колективната представа за знанието, като дошло отвън.

Архаичните певци са винаги на път – от един царски двор към друг. Защото те нямат род и родно място. Ясно е защо Орфей е представян от самите гърци като тракиец – за тях Тракия е била страната на „Другия“.

В няколко етюда от тази книга се изследват някои по-малко известни аспекти от многостранния мит за Орфей, вдъхновявал поети, художници, музиканти, учени от античността до наши дни.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *