Констанца/Кюстенджа гони целогодишен туризъм с иглута

Констанца и Мангалия се смятат за най-добрите летни курорти на Румъния. Там през последните години местните власти инвестират много в инфраструктурата, за да създадат условия за привличане на румънски и чуждестранни туристи, предаде репортер на БГНЕС.

Цялата черноморска ивица на нашата съседка е част от Северна Добруджа, където е люлката на българската държава и от нея са останали сериозни археологически паметници. Град Тулча е бил част и от Българската екзархия, според фермана издаден от турския султан. Северна Добруджа остава в пределите на българското землище практически до Сан-Стефанския договор и Берлинския конгрес през 1878 г., по силата на които е отдадена на Румъния. Букурещ по онова време протестира срещу тази придобивка, защото си дава сметката, че това ще посее враждата между двата близки народа – българския и румънския, които преди това никога не са воювали помежду си и винаги са си помагали. Много бързо властите в Кралство Румъния оценяват качествата на Северна Добруджа и както се казва в поговорката с апетита идва яденето. Северна Добруджа става плацдарм за разширяването на румънските аспирации към България и една от причините за войните, които се водят между Букурещ и София през 1913 и 1916-1917 г. На практика до 40-те години на миналия век мнозинството от населението в региона на Северна Добруджа е определяно от западните учени като българско. След подписването на Крайовската спогодба през 1940 г. спорните въпроси се урегулират, връща се Южна Добруджа на България, извършва се размяна на население.

Днес Констанца или както навремето са я наричали Кюстенджа се намира на 50 км от граничния пункт Дуранкулак. Независимо от ниските температури дори и през зимата центърът на града е оживен и изпълнен с туристи, за добрата атмосфера се грижат многобройните ресторантчета.

На централния площад заведенията търсят оригинален начин за привличане на туристите. Най-интересните са така наречените иглута – прочутите къщи на ескимосите тук имат друго и далеч по-приятно предназначение. Цените в заведенията не се различават много от тези у нас.

Същото се отнася и до цените в местните магазини и търговски вериги, ако сте решили да си напазарувате при нашите северни комшии. Цената на яйцата, които са една от най-търсените и популярните стоки в навечерието на светлите Великденски празници, варира между 40 и 80 стотинки, в зависимост от начина на отглеждане – дали са от свободни кокошки или кокошки „роби“.

Кюстенджа е свързана с българската история и със своите личности, родени в града. Сред тях са известният актьор Сава Огнянов и дипломатът Коста Списаревски, чийто племенник е защитникът на небето на София и България по време на Втората световна война Димитър Списаревски.

Освен туристически център Кюстенджа е важен икономически и транспортен център. Тук се намира най-голямото пристанище на Румъния на Черно море, по своя товарооборот то е по-голямо от варненското и бургаското взети заедно. Градът разполага и с летище, което е в близкото селище Българи, с днешно име Михаил Когълничану. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *