Корнелия Нинова: Искаме замразяване на цени, а не на доходи – както е в цяла Европа

„Ние от БСП правим традиционната си кампания в цялата страна – провеждаме срещи с хората, провеждаме разговори не само с членове на партията, но и с граждани навсякъде. Прави ми впечатление, че кампанията е малко по-енергична от последната. Идват повече хора, усеща се един импулс, желание за гласуване, за подкрепа, за това, което ние направихме в редовния кабинет и това, което сега предлагаме да продължим, така че съм оптимист“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Евроком.

Нинова припомни постиженията на БСП в редовното правителство, когато партията успя само за седем месеца да постигне в социалната сфера неща, които не са били реализирани последните 10 години и допълни, че политиката на социалистите е била ориентирана към децата и младите семейства, към работниците и работещите бедни, към социално слабите и пенсионерите – хората, които в условията на тежка криза имат най-голяма нужда от подкрепа на държавата.

„Благодарение на БСП в правителството, имаме безплатни детски градини и ясли за децата, безплатни учебници до 12-ти клас, еднократна помощ от 1-ви до 4-ти клас в размер на 300 лв. за всяко дете, увеличено майчинство, увеличени детски надбавки. Младите семейства имат необлагаем доход 600 лв. за едно дете и 1200 лв. – за две. Над половин милион работещи бедни  получиха увеличение на минималната работна заплата, увеличени още по време на редовното правителство. Буквално в последните дни на парламента успяхме да се преборим, след 42 пъти внасяне на предложението –  ние сме упорити и последователни в тази политика, и минималната заплата стана 50%  от средната, което към момента е между 950 и 1000 лв. Освен това увеличихме ваучерите за храна от 80 лв. на 200 лв.“, посочи лидерът на БСП.

Нинова припомни и усилията на БСП в помощ на пенсионерите и увеличението на пенсиите, както и помощта в подкрепа на домакинствата и  замразяване на цената на тока за тях, което спаси милиони семейства от огромното повишение на цените. И допълни: „За да има средства за такава социална политика, трябва да има развиваща се икономика“.

Лидерът на БСП заяви, че паритята е категорично против предложенията за бюджет на служебното правителство: „Не може в тази тежка криза, в тази бедност и неравенства, в момента да се вдигат данъци, каквито са техните намерения. Служебното правителство предвижда данъчните облекчения да отпаднат, да се увеличи акциза на горивата и на електрическата енергия, което веднага ще оскъпи целия този процес по веригата на стоките. Имат намерение да замразят доходите, което е абсурд. Искат да замразят заплатите на държавните служители, но за сметка на това служебният кабинет на президента Радев увеличи броя на хората в бордовете и вдигна тавана на заплатите им от 14 хил. на 18 хил. Не може, когато правиш това с бордоваците, както ги наричам, в същото време да замразяваш заплатите на хората и изобщо доходите“, каза Нинова и даде пример с Европа, където се замразяват цени и се увеличават доходи, а тук служебният кабинет замразява доходи, а цените растат.

По думите на Корнелия Нинова, най-бързото и ефективно решение за помощ на семействата в тази криза е таван на цените: „За последните ден и половина, два, още три държави в Европа наложиха таван на цените и ги замразиха. Това са Словакия, Черна гора и Северна Македония – след Испания, Португалия, Франция и т.н. Аз повтарям от осем месеца, че това е пътят и не разбирам защо това не се приема. В цяла Европа се прави и дава ефект, таван на цените на храните трябва да има, друго няма да помогне. Таван на надценки, проверки по магазини – това е просто прах в очите на хората“, обясни лидерът на БСП.

Нинова посочи, че особена грижа за партията са децата и младите, затова социалистите предлагат да се продължи подкрепата към майките студентки, а също и еднократната подкрепа при раждане при първо, второ и трето дете, а младите хора до 26-годишна възраст да са освободени от плащане на данък. Тя добави, че освен това е много важно да бъдат преизчислени всички пенсии с нов средно осигурителен доход: „Ние искаме да помогнем на възрастните хора, но не сме безразсъдни, не бива да се рискува и финансовата сигурност на държавата, но преизчисляването на пенсиите трябва да се случи, това е най-справедливият начин хората, които цял живот са работили за България да получат и достойни старини“.

Според Нинова първата задача пред новия парламент трябва да бъде приемане на бюджет и определи като грешка на служебния кабинет държавата все още да няма такъв: „Аз обикалям общините и виждам какво се случва. Общините издъхват, болниците издъхват, училищата също. Не може половин година да си без бюджет и да караш на стария“, категорична бе тя.

Лидерът на БСП посочи и позицията на социалистите, относно влизане в Еврозоната: „Не смятаме, че България в момента – икономиката, семействата, бедността, не ни позволяват сега да станем член на Еврозоната и това не бива да се случва. Изискванията за Еврозоната са 3% дефицит, което означава рязане на всичко – заплати, разходи за социални нужди, капиталови разходи на общините. Такова рязане на може да понесе България в тази бедност и в тази криза. Инфлацията трябва да слезе под 6%, за да ни приемат. Това означава повишаване на лихвите, т.е. пак най-слабите и бедните ще понесат тежестта на този акт. Освен това стоят опасенията за повишаване на цените след повишаването в Еврозоната. Наблюдавахме какво стана в Хърватска. Заради всичко това ние смятаме, че моментът не позволява и не бива да притискаме България да влиза в България в Еврозоната, както правят колегите от десните партии. ГЕРБ, ДБ и ПП категорично ще настояват за това, ние сме против“, заяви Нинова.

Тя представи и твърдата и постоянна позиция на БСП за запазване на неутралитет и невъвличане на страната във военния конфликт в Украйна. Партията остава твърдо против предоставянето на военна помощ на Украйна, посочи още Нинова и допълни, че БСП иска да се спрат военните действия и от двете страни, да се водят дипломатически разговори и да се осигури траен мир.

Нинова коментира и изказванията на президента Румен Радев: „Президентът трябва да се определи дали е за мир, или за война, защото той изрежда какво няма да предоставим, но има други неща, които вероятно ще предостави служебният кабинет, както вече веднъж предостави след решението на НС. Веднъж за вътрешна употреба според него Крим е руски – това е неговата позиция, обаче навън – пред НАТО, на срещи с партньори и т.н. зове за териториална цялост на Украйна. Така че по-скоро той да се определи, нашата позиция е ясна“, каза Нинова и припомни инициативите на партията за спасяване на паметниците, като определи, че посегателството върху Паметника на Съветската армия е част от конюнктурата във войната.

„Организирахме жива верига около Паметника на Съветската армия, както и протест пред общината. Заехме се да възстановим разрушената плоча и ще го направим. В неделя нашите структури в Пловдив-град и Пловдив-област също организират Поход на мира и жива верига около Альоша, защото има опити и в Пловдивската община да се атакува и този паметник. Нашата позиция е принципна, тя не е само заради войната и ситуацията в момента – паметниците на България не трябва да се рушат, това е част от нашето минало, те трябва да се учат, да се уважават и да не се пипат“, категорична бе Нинова.

„Дълга, тежка и неравна битка със силни противници“, която БСП води поне от 5 години – така определи битката срещу налагането на джендър идеологията Корнелия Нинова и посочи притеснението на социалистите относно силата, с  която тя навлиза в България. Лидерът на социалистическата партия припомни, че въпреки че Истанбулската конвенция беше обявена за противоконституционна, посредством скрити техники и текстове в законите, тя навлиза в българските училища. Нинова посочи и още няколко притеснителни събития, сред които решението на Съдът по правата на човека в Страсбург, който осъди правителството на Литва и реши, че може да се преподава ЛГБТИ идеология в училищата, както и решението на ЕК да ратифицира Истанбулската конвенция във всички държави-членки, въпреки несъгласието на някои от тях. Лидерът на БСП показа в ефир и български учебник по „Човек и природа“ за 6-ти клас, който проповядва джендър идеологията.

„Ние уважаваме българската Конституция, искаме българско семейство, искаме майка и баща, а не „родител 1“ и „родител 2“ и искаме децата ни да бъдат момчета и момичета, а не трети социален пол“, каза Нинова и призова тази идеология да не бъде втълпявана на децата, а българският народ да се произнесе иска ли децата му да са нещо различно от момиче и момче чрез референдума, организиран от БСП.

Нинова коментира и темата относно енергетиката в България: „Толкова съжаляваме, че пак навремето не ни чуха за АЕЦ „Белене“, когато също организирахме референдум. Бойко Борисов нарече този проект „гьол“, направи всичко възможно по време на управлението си да го приключи. Ако сега имахме „Белене“ съвсем друга щеше да е картината с цената на енергията в България“, каза лидерът на БСП и посочи, че партията от край време е „за“ развитие на ядрената енергетика – и новите два блока в „Козлодуй“, и „Белене“ и допълни, че ЕК обяви ядрената енергия за чиста и зелена и даде светлина да се строят ядрени централи.

На финал Нинова призова: „Уважаеми български граждани, подкрепете ни с номер 1 в бюлетината. Нашата битка е битка за вас, за вашите деца, за семейството. Ние искаме мир, увеличаване на доходите, борба с инфлацията, достъпно здравеопазване, качествено образование, запазване на българското семейство и защита на българските деца. Подкрепете ни да бъдем повече в следващия парламент, за да можем да отстояваме тези политики и заради вас“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *