Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото

/КРОСС/ Това, което ни спасява от още по-голяма инфлация, е, че имаме своя собствена валута, защото все още имаме финансова независимост и това ни помага. Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в предаването „120 минути“ по бТВ.

По думите му българският лев е спасителната лодка на обществото и на остатъците от българската икономика. „Нашият лев е една от най-стабилните валути в момента не заради това, че е вързан с еврото, а заради това, че неговият буфер притежава огромен портфейл, който гарантира близо 50% от свободното парично обращение в страната. Ние имаме 50 милиарда лева в буфера. Няма друга държава, която да си позволи лукса да държи 50% от парите си в обращение в буфер, за да може да подкрепя своята валута, ако има някакви атаки срещу нея“, заяви Костадинов.

Влизането в еврозоната е необратимо, посочи той – няма разписан механизъм за това. „ЕС като цяло се оказва не толкова политически, колкото финансов проект“, заяви Костадинов и допълни, че ползите от членството ни в ЕС са много по-малко, отколкото щетите и загубите.

Той коментира и доклада на Министерството на финансите за състоянието на фиска. „Обикновено, когато един доклад е за вътрешно ползване той е изключително директен и откровен, защото когато няма нужда от пропаганда, свързана с цифри и факти, те показват истинската реалност“, заяви той.

Според него държавата няма може да фалира. „Имаме бюджет, който е над 70 млрд. и винаги има възможни спасителни буфери и решения, с които можем да преодолеем проблема, който в момента имаме. Големият въпрос е, че спадналите цени на газа и петрола в момента не е някаква голяма спирачка за инфлацията, защото след месец и половина два те могат да скочат“, добави лидерът на „Възраждане“.

Резултатът от налагането на санкции над Руската федерация заради войната е забавен растеж, очертаваща се рецесия и фалити на банки в САЩ и Европа. „За нас, като малка и много зависима вътре в ЕС и като цяло на външните пазари икономика, ще ни бъде много по-трудно и точно поради тази причина в момента при нас инфлацията е много по-висока, отколкото в ЕС, не заради друго, а заради безумните ходове на старото правителство“, коментира Костадинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *