Кралица Елизабет, лошо зайче, туитър – най-използваните пароли през 2022 г.

Списъците с пароли като вид идентификационни данни са една от най-често търгуваните „стоки“ в darknet – тъмната мрежа без правила, известна като свободна територия за хакерите.

Ето защо е толкова важно да внимаваме какви пароли използваме докато сърфираме онлайн, както и да ги променяме дори при най-малкото съмнение за злоупотреба или теч на информация от акаунтите ни.

Приложението за онлайн сигурност AtlasVPN публикува класация с най-използваните думи за пароли, които се променят всяка година. Не е изненадващо, че музиката, стрийминг тенденциите и знаменитостите са сред най-разпространените пароли през 2022 г.Миналата година стотици хиляди идентификационни данни са включвали ключови думи, свързани с известни личности – Тейлър Суифт, Дженифър Лопес, Бен Афлек и Илон Мъск. Десетият албум на Суифт „Midnights“, за който се съобщава, че е генерирал продажби за 230 млн. долара, е довел до използването на пароли като taylor, taylor swift, swiftie и midnights 186 000 пъти.

Брачният съюз на Дженифър Лопес и Бен Афлек, известен като Bennifer, е отразен в пароли като jennifer lopez, jlo, ben affleck и bennifer 46 000 пъти.

Нарастващата популярност на услугите за стрийминг се проявява в пароли като youtube, netflix и hulu, които са избрани от 261 000 потребители в интернет.

Смъртта на британската кралица Елизабет и други новини за кралското семейство провокират използването на queen, queen elizabeth и royal family като пароли. Общо през 2022 г. тези ключови думи са използвани 167 000 пъти, според различни бази данни в тъмната мрежа.

Други често използвани пароли включват Русия, руска война, Украйна, украинска война и Тръмп.

Паролите, свързани с любов, семейство, деца, съпруга, съпруг и гадже, са се появявали общо над 7 милиона пъти. Въпреки че тези пароли са сантиментално, тя нямат достатъчно високо ниво на киберзащита и специалистите препоръчват да не го използвате.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *