Луксозните жилища в Ню Йорк вече са по-скъпи от тези в Лондон

Монако остава начело като най-скъпия първокласен жилищен пазар, като с 1 млн. долара там може да се купят само 17 кв. метра

Цените на първокласните жилищни имоти в Ню Йорк са задминали тези в Лондон през миналата година, сочат нови данни от годишния доклад на консултантската компания Knight Frank.

През 2022 г. с 1 млн. долара купувачите са можели да се сдобият с 33 квадратни метра първокласен имот в Ню Йорк и с 34 км. м в британската столица. Това е промяна спрямо 2021 г., когато Лондон беше по-скъпото място.

„Силният долар оказа влияние и засили позицията на Ню Йорк, но същевременно цените на първокласните имоти в Ню Йорк се повишиха с 2,7% миналата година, а в Лондон – с 1,5%, така че виждаме малко по-бавен растеж в Лондон“, казва Кейт Еверет-Алън, глобален ръководител на жилищните проучвания в Knight Frank, добавяйки, че имотите и на двата пазара са привлекателни за най-богатите купувачи като защита от инфлацията.

„Нестабилността в други класове активи, като акции и крипто, подчертава привлекателността на първокласните имоти, особено на безопасни пазари като Лондон и Ню Йорк“, допълва тя, цитирана от Bloomberg.

Монако запазва титлата си като най-скъпия луксозен жилищен пазар в света, като с 1 млн. долара там може да се купят само 17 кв. метра, сочи докладът. Следва Хонконг с 21 кв. м, а Ню Йорк е трети.

Сред най-евтините градове, включени в доклада (общо 100), са Сао Пауло с 231 кв. метра и Кейптаун с 218 кв. м.

По отношение на броя сделки с първокласни жилища на цена 10 млн. долара и нагоре Ню Йорк, Лос Анджелис и Лондон водят класацията в този ред.

Най-високият сегмент от първокласния пазар записа рекордна година през 2021 г., с 2076 продажби на имоти с цена над 10 млн. долара. През 2022 г. продажбите в тази категория са спаднали до едва 1392 в 10-те пазара, включени в доклада. Въпреки това този брой остава с 49% по-висок в сравнение с 2019 г.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *