Министър Илин Димитров интервюира Алберт Попов

/КРОСС/ Само два дни след като спечели историческата си титла в САЩ и отново, след 39 години, качи на подиума България, Алберт Попов беше гост в Министерството на туризма заедно със своя треньор Ивайло Борисов. Скиорът прие предизвикателството и поканата да се превърне в новото лице на българския зимен туризъм и символичен посланик на дестинация България.

 

Албертсъстезавате се из найизвестните зимни курорти по целия святКакво Ви питат за България?

За мое щастие, повечето от състезателите вече са идвали на Световна купа в България и знаят за страната ни и страхотно харесват Пирин. В много отношения планината прилича на Алпите – на относително малка площ е събрана огромна природна красотa. Но голямата сила в алпийските ски идва от Европа и е факт, че състезанията от Световната купа са с аудитория между 120 и 150 млн. зрители.

Съгласен ли сте да бъдете Посланик на зимния ни туризъм и спорт и на дестинация България от името на Министерство на туризма?

За мен това е чест! Благодаря за поканата и съм убеден, че ние заслужаваме истинска реклама по световните канали. Не е нужно поименно да посочвам скиори от други държави, където разполагат с по няколко хълма и не е ясно дори защо ги наричат писти, но техните разпознаваеми състезатели постоянно призовават хората да ги посетят. А ние можем да застанем на всяко място и да посочим: „Ето, вижте, това е вдъхновяващата красота на България! Не е нужно да сте скиор от Световната купа, за да сте щастлив, когато дойдете тук!“ Това искам да е моето послание!

Къде се чувствате найдобре приет като атлет и представител на страната ни?

Най-добре се чувствам на местата, където съм се представил добре. За това се готвя всеки ден, това е мисълта, с която стъпвам на пистата. Но ще споделя нещо: бях в Япония преди няколко години и ме поканиха на сцената за интервю. И водещият ме пита: „Знаете ли, че Япония е вашият най-голям фен в света, защото Вие сте толкова малък на ръст скиор и до скоро японците мислехме, че нямаме никакъв шанс в алпийските ски, но Вие доказахте, че малките скиори могат да са лидери! Вие сте нашият пример и дори децата вярват във Вас!“ Трогнах се, наистина. Да, в много отношения моят ръст не ми позволява да изпълня някои тактически полезни движения, но с моя треньор работим усилено върху преодоляване на този мой минус.

В ролята си на посланикщо се отнася до зимните ни спортове и планиникаква е мечтата ВиАлберт?

Кратко е: отново всички да можем пълноценно да спортуваме на Витоша. Спортистите, децата, ентусиастите, млади, възрастни – ние заслужаваме тази безценна планина да ни бъде върната в цялата си прелест! Аз поне не знам за друга столица, където от летището до планината да се стига за по-малко от половин час. Да оставим за миг високото спортно майсторство. Зимните спортове са здраве, те са култура, която се предава и на децата, тези спортове са заявка, че ще се стремим да отглеждаме активно поколение, което ще расте здраво.

Мечтая за планинска инфраструктура, която да даде възможност на всички хора да спортуват целогодишно! Разполагаме с уникално планинско разнообразие и вярвам, че възможностите за спорт трябва да са национална цел.

Знаете личе сте изключително популярен в ПолшаНа последното ни „роудшоу“ поляците се интересуваха къде в България да карат скизащото оттам идва Алберт Попов!

Интересен феномен е как представители на някоя държава си харесват конкретен скиор и го приемат за свой. Искрено се радвам, че поляците могат да припознаят България и чрез моите изяви в ските и естествено – това е още една отговорност.

Колкото повече известни българи ни подкрепитетолкова побързо ще изградим бранд България.

Посланиците на всяка държава са от различни сфери, но в цял свят именно спортистите, и говоря за всички сфери на спорта, създават неудържимо вдъхновение. Обикаляйки света, представяйки се на различни форуми, ние представяме страната си и е логично да бъдем нейни официални посланици със съдействието на държавата. Да се организират кампании и други събития, с които да се популяризират различните места и активности, които човек може да посети и практикува тук, а възможностите в България са неограничени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *