Над 100 творби на Борис Гондов представя галерия „Сан Стефано“

Над 100 произведения на един от големите български класици в скулптурата Борис Гондов са подредени в столичната галерия „Сан Стефано“. Мащабната експозиция включва 50 пластики от дърво и бронз и 50 изящни рисунки, повечето от които са създадени през последните 4 години. Творчеството на скулптора е изложено в основния салон на галерията до 21 март.

 

Проф. Борис Гондов е роден на 24 октомври 1935 г. в София. Завършва Националната художствена академия, специалност „Скулптура“ при проф. Марко Марков. От 1987 до 1992 г. е ректор на НХА, където до 2011 г. преподава скулптура.

Неговите творби в областта на монументалната скулптура го нареждат сред най-значимите автори в областта на съвременната българска скулптура: автор е на мемориала „Самуилова крепост“ в Петрич, паметника на Патриарх Евтимий във Велико Търново, паметника на Кольо Фичето в Дряново, паметника на Цар Борис I в град Плиска, бюст-паметниците на Алеко Константинов и Даме Груев в София, паметника на Владимир Димитров – Майстора в Кюстендил и други. Неговата монументална композиция „Птици“ е поставена в парка на мира в Нагасаки, Япония.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *