Над 368 кг храни с изтекъл срок и без документи откри БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че по време на официалния контрол в цялата страна през изминалата седмица общо 368,2 кг храни от животински и неживотински произход, както и безалкохолни напитки са били конфискувани и насочени за унищожаване.

Сред най-констатираните несъответствия са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход и без етикетировка.

Извършени са общо 1893 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене от инспекторите на отделите „Контрол на храни“ към Областните дирекции по безопасност на храните.

 

istock
istock

 

Проверките са по сигнали и жалби, планов контрол, както и кухненски блокове на детски градини и млечни кухни. От БАБХ допълват, че са издадени общо 21 акта за административно нарушение и 94 предписания.

Също така несъответствия са били установени по сграден фонд, незадоволително хигиенно състояние, както и нерегистрирани по Закона за храните работещи обекти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *