На Амстердам му писна от купонясващи туристи и има ново послание за тях

Амстердам има послание към туристите, които искат да купонясват здраво в града: Стойте далеч.
Либералните правила на града по отношение на канабиса и проституцията отдавна привличат пътници, които искат да се отпуснат подобаващо, но властите възнамеряват да сложат граници с цел да защитят качеството на живот на местните жители, пише The Wall Street Journal.
Рекламната кампания, наречена Stay Away, е насочена към хората, които идват най-вече с цел секс туризъм и/или заради свободната политика по отношение на марихуаната.
В допълнение към новoто послание, градът предлага и нови правила в квартала на червените фенери, сред които забрана за пушене на марихуана на улицата, по-ранно затваряне на баровете и клубовете за секс услуги през уикенда, както и намаляване на продажбите на алкохол.
През 2019 г., преди избухването на ковид пандемията, градът, в който живеят около 920 000 жители, е посрещнал повече от 21 милиона посетители. През 2022 г. той е бил домакин на 15,7 милиона пътуващи, според статистическата служба на Холандия. Според прогнозите повече от 18 милиона души ще посетят Амстердам тази година.
Още през 2021 г. местните власти решиха, че трябва да бъдат въведени допълнителни мерки за управление на посещенията, ако броят на нощувките нарасне.
„Туристите все още са добре дошли, но нашето гостоприемство вече не може да бъде в ущърб на качеството на живот и мобилността на нашите жители“, се казва в плана за туризъм на града, цитиран от WSJ.
В миналото Амстердам се е опитал да насърчи доброто поведение с кампанията Enjoy and Respect, докато Stay Away използва по-директен подход.
Според хора от туристическия бранш обаче има риск новата кампания да създаде обратен на очаквания ефект.
Казвайки на младите хора „не идвайте да пиете и пушите в Амстердам, защото няма да сте добре дошли“, те със сигурност ще дойдат, приемайки това за предизвикателство, смятат експерти.
Други обаче вече се ориентират към нов тип туристи.
„Искаме хората да се забавляват, но по контролиран начин“, казва Райън Данаби от Fun Amsterdam – компания за планиране на събития, която организира ергенски партита, обиколки на кръчми и други по-шумни приключения, но е започнала да се фокусира и върху корпоративните групи посетители.
Рой Томасен, генерален мениджър на хотел Conservatorium в Амстердам, смята, че обемът на туристите, а не поведението им в квартала на червените фенери, е най-големият проблем.
Междувременно местните власти предложиха и преместване на законната проституция от този квартал с цел разпръскване на туристите в други части на града.
Новите ограничения върху баровете и пушенето на марихуана вероятно ще влязат в сила в средата на май, казва говорител на градската управа.
Холандското правителство също така ограничава полетите до летище Схипхол до 460 000 годишно по екологични причини, считано от ноември, което е по-малко от предишния годишен лимит от 500 000. Няколко авиокомпании, сред които Delta, съдят правителството за този таван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *