На 60: Тарантино слага точка на киното с „Филмовият критик“

Куентин Тарантино се завръща, но този път за последно, твърдят световни медии зад Океана. Режисьорът, който стои зад някои от най-касовите шедьоври на седмото изкуство през последните три десетилетия, включително „Криминале“ и „Имало едно време в Холивуд“, подготвя филм, който според запознати източници, ще бъде последната му продукция.

„Филмовият критик“ е името на сценария, който Тарантино е написал и подготвя за режисура тази есен, казват още запознати с работата му. Подробностите за продукцията се пазят в тайна, но от малкото разкрити детайли става ясно, че сюжетът е ситуиран в края на 70-те години на миналия век в Лос Анджелис, а в центъра на историята е женски персонаж.

Твърде възможно е сценарият да се фокусира върху Полин Каел, една от най-влиятелните филмови критички на всички времена. Тя е не само критик, но и есеист и романист, известна е с яростните си битки с редактори и режисьори. В края на 70-те години на миналия век работи за кратко като консултант на Paramount – позиция, която приема по молба на актьора Уорън Бийти. В този период тя се запознава и започва да работи съвместно със самия режисьор и двамата изграждат близко приятелство до смъртта на Каел през 2001 г.

Проектът на Тарантино все още няма продуцентско студио. Един от фаворитите би могъл да бъде Sony, тъй като режисьорът е в топли отношения с Том Ротман от компанията.

Sony разпространява „Имало едно време в Холивуд“, лентата на Тарантино от 2019 г, посветена на филмопроизводството през 60-те години на миналия век, и освен това му предостави уникални условия, така че авторските права да се връщат към него с течение на времето. „Имало едно време в Холивуд“ спечели и два „Оскар“-а, след като получи 10 номинации и събра над 377 млн. долара в световен мащаб.

По-нетърпеливите фенове на Тарантино вече започнаха с догадките и относно актьорския състав. В продължение на две десетилетия той привлича най-големите холивудски звезди във филмите си, включително Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Кристоф Валц, Самюъл Л. Джаксън. Ако това наистина е последният му филм, със сигурност ще има опашка от касови актьори, желаещи ролите.

Макар че официален коментар от Тарантино няма, смята се, че „Филмовият критик“ ще бъде последният му филм, тъй като самият той отдавна твърди, че иска да режисира 10 филма и да се пенсионира на 60 години. Досега Тарантино е създал 9 ленти (ако броим двете части на „Убий Бил“ за една) и на 27 март навършва точно 60 години.

Тарантино поддържа философията, че режисьорите губят връзка със света с напредването на възрастта. През 2012 г. той заяви пред Playboy: „Искам да спра в определен момент. Режисьорите не стават по-добри с остаряването. Обикновено най-лошите им филми са последните четири в кариерата им. Аз държа на филмографията си, а един лош филм проваля три добри. Не искам да създавам лоша, недодялана комедия, филм, който кара хората да казват: „О, човече, той все още си мисли, че е отпреди 20 години“. Когато режисьорите остаряват, това не е хубаво.“

През цялата си кариера Тарантино е обсебен от историята на киното и забравени жанрове, които са изпаднали в периферията на индустрията. Модерният му поглед към тях му носи две награди „Оскар“ за най-добър сценарий (за „Криминале“ и „Джанго без окови“), три номинации за най-добра режисура и една номинация за най-добър филм.

Въпреки че планира да се оттегли от киното, Тарантино има интерес към други творчески изяви, като в свои интервюта отбелязва, че би могъл да режисира минисериали или пиеси. През 2021 г. публикува първия си роман – „Имало едно време в Холивуд“ под формата на новела.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *