Нинова: Нито един паметник не трябва да се разрушава. Те са паметта за България

Трябва да пазим историята и паметта за нея жива. Децата ни да я учат такава, каквато е, а не пренаписана. Нито един паметник не трябва да се премахва. Когато десните либерали нямат визия за бъдещето, винаги се връщат към миналото.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на организирания от БСП протест в защита на Паметника на Съветската армия в София.

“Ние предлагаме развитие на България и благоденствие на народа. Те сеят разделение и омраза между българите. Нека хората изберат. Подкрепете ни с номер 1 в бюлетината за мир, доходи и в защита на семейството”, призова Нинова „Надяваме се на 2-ри април хората да си кажат думата и по този въпрос”, добави лидерът на БСП.

Хиляди социалисти, симпатизанти, антифашисти и съмишленици направиха жива верига пред паметника срещу намерението на общинските съветници от ГЕРБ и „Демократична България” да го демонтират. По-късно митингът прерасна в шествие по улиците на София, което кулминира в протест пред сградата на Столичния общински съвет, където се чуваха скандирания „НЕ на фашизма, ДА на мира” и „Оставка”.

„Тук сме пред един от символите на свободата на съвременна България – Паметника на Съветската армия. Един от символите, който показа пътя на съвременна Европа, защото тези войници, които загинаха за свободата на България, за свободата на Европа, се прегърнаха на бреговете на Елба със Съюзниците от Великобритания и САЩ. Тези евроатлантици забравиха ли, че 50 милиона загинаха по време на кръвопролитната Втора световна война? Или именно заради това искат да унищожат Паметника на Съветската армия, за да бъде забравена историята? Да бъде забравено, че именно животът на тези 50 милиона души гарантира съвременния мирен свят?” Това заяви в своето слово пред събралите се на Паметника на Съветската армия Борислав Гуцанов, организационен секретар на БСП и водач на листите с народни представители на левицата във Варна и Търговище.

„Ние сме се събрали днес тук, за да покажем, че нищо не е забравено и никой не е забравен. Ако искаме да имаме бъдеще, ако искаме да имаме история, в никакъв случай не трябва да забравяме какво се е случило в Европа”, категоричен бе Гуцанов.

Той припомни, че и сега бушува война в Европа и тези, които искат да демонтират паметника, искат да въвлекат страната ни във военния конфликт „От БСП ще направим всичко възможно не само да бъде запазен Паметникът на Съветската армия, но и всичко възможно да не въвличаме България във война. Мирният път е този, който определя бъдещето на България. Мирът е най-голямата ценност”, каза още социалистът.

„Днес, без да ѝ е в правомощията, Столична община се опитва да заличи историята. Историята на 50 милиона загинали по време на ужаса на Втората световна война. Историята на победата над хитлерофашистка Германия от Съветския съюз, САЩ и Великобритания. Историята, която трябва да се помни, а не да се забравя. Рушенето, на който и да е паметник, е заличаване на паметта на България. Народ без история и без минало, е като дърво без корени”, категоричен бе председателят на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков.

„Днес сме изправени пред една мракобесна коалиция – коалиция на войната и коалиция на разрушението. Защото те знаят само да рушат. В годините на прехода те само разрушаваха. Разрушиха Мавзолея – по-добре ли живеем? Преименуваха улиците – по-добре ли живеем? Разбира се, че не. И сега сме изправени пред поредната атака на откровен фашизъм, който иска да заличи историята на България. Ние не можем да го позволим – това е нашата историческа задача”, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България” Александър Симов.

„Трябва да покажем, че в България паметта, съграждането и историята са по-важни от разрушението. Това е и задача на БСП – ние сме партията на съзиданието, а не разрушението. Партията на паметта, а не на безвремието”, добави социалистът.

Журналистът  и дипломат Велизар Енчев припомни, че в днешния ден отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи. „И на този ден Столичният общински съвет ще вземе решение за демонтиране на Паметника на Съветската армия, благодарение на която бяха спасени българските евреи. Днес сме тук да кажем, че Съветската армия не е поробител в България, а освободител. Че в България е имало антифашистка съпротива и българските партизани са тези съюзници на Съветската армия и на антихитлеристката коалиция, в която влизат Великобритания и САЩ”, заяви Енчев.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *