Обещание от швейцарски стартъп: От Франкфурт до Сидни за четири часа

Destinus, швейцарско стартиращо предприятие, разработва пътнически самолет, задвижван с водород, който може да съкрати времето за пътуване от Европа до Австралия до малко повече от четири часа. За сравнение, в момента става дума за 20-часов полет.
Компанията тества своя прототип Eiger през последните две години и обяви успешни тестови полети в края на 2022 г., съобщава Interesting Ingeneеring. Сега испанското Министерство на науката избира Destinus да участва в стратегическа инициатива, в рамките на която ще получи допълнителни финанси за изследвания и разработки на свръхзвуков полет, който използва водород като гориво.
По проекта, който е на стойност 12 млн. евро, работят компании, технологични центрове и испански университети. Destinus работи и с испанската компания за двигатели ITP Aero за изграждане на съоръжение за изпитване на водородни двигатели, а безвъзмездната помощ на испанското правителство ще финансира изграждането на изпитателен център близо до Мадрид, където ще бъдат изпробвани водородните двигатели, “дишащи въздух”.

Втори проект за безвъзмездна помощ на стойност 15 млн. евро ще финансира изследвания за това как да се движат обектите с течен водород.

Водородната енергетика е сфера на множество изследвания и разработки заради екологичните си качества, тъй като основните странични продукти от изгарянето на водорода са топлина и вода. Изследователи от университета RMIT в Мелбърн, например, са направили 3D-отпечатани катализатори, които могат да захранват полет с пет пъти по-висока скорост от тази на звука и да охлаждат екстремната топлина, която се отделя, когато самолетите летят толкова бързо. Ако тази технология се доразвие и наложи бъдещите цивилни самолети ще летят с такава скорост, че ще могат да извършват полети между Лондон и Ню Йорк за около 90 минути, посочва още Interesting Ingeneеring.
Destinus твърди, че благодарение на нейната технология полетът от Франкфурт до Сидни ще трае само 4 часа и 15 минути, а полетът от Франкфурт до Шанхай – 2 часа и 45 минути – осем часа по-малко от сега.
Проектът е част от усилията на Испания да бъде в челните редици при разработването и производството на превозни средства на водородна основа за транспорт в различни области.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *