Обявиха наградите на „Master of Art“

Американският документален филм на режисьорката Лиса Имордино Врийланд „Труман и Тенеси: Интимен разговор“ е големият победител на осмото издание на кинофестивала „Master of Art 2023“. Филмът спечели наградата „Master of Art – Aurubis Award“ за най-добър филм за изкуство за 2023 г. Отличието от 5000 евро се осигурява от традиционния партньор на фестивала „Аурубис България“. „Труман и Тенеси: Интимен разговор“ спечели и наградата за най-добър филм в категория „Литература“. Филмът е интимен и откровен портрет на две светила на американската литература – Труман Капоти и Тенеси Уилямс. Режисьорката Лиса Имордино Врийланд е събрала по въздействащ начин архивни кадри и снимки, като чрез думите на самите писатели пресъздава впечатляващ разказ за двама брилянтни творци, научи ДУМА от Вера Банчева, връзки с обществеността на НДК.

Хитовият италиански филм на режисьора Марко Пианиджани „Ботичели, Флоренция, Медичите“ спечели наградата на публиката, както и отличията за най-красив документален филм и за най-добър филм в категория „Изобразително изкуство“.

Международното жури единодушно избра за най-добър български документален филм за изкуство „Теодор Ушев: Невидими връзки“ на режисьора Борислав Колев. Чрез баланс между анимация и реални кадри, изключителен монтаж и музика, филмът на Борислав Колев постига достоверен и многопластов разказ за твореца и неговата родина България. Традиционно тази награда се осигурява и връчва от Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Като важен за историята филм, журито връчва специална награда на германската продукция „Музика под свастиката: Маестрото и челистката от Аушвиц“ на режисьора Кристиан Бергер. Тя спечели и наградата за най-добър филм в категория „Изкуство и власт“ – селекция, която по традиция се подкрепя от „Овергаз“.

Международното жури беше в състав Елмар Крузе (Германия), Натали Давид (Германия), Грегори Монро (Франция), Биляна Кирилова (България), Найо Тицин (България). Наградата за най-добър български филм се определя от чуждестранните представители в журито.

Младежкото жури (Гергана Мартинова, Селин Ариф, Борис Трушанов) определи италианския „Джан Паоло Барбиери: Човекът и красотата“ на режисьора Емилиано Скатарци за най-добър дебютен пълнометражен филм за изкуство. Той е посочен за най-добър и в категория „Фотография“.

Фестивалът продължава до 8 март с прожекции в кино „Люмиер“, филмотечно кино „Одеон“, Дома на киното, Културния център „G8“ и Евросинема в София, както и в „Lucky Дом на киното“ в Пловдив и ФКЦ Варна.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *