Пазарът на луксозни имоти в Дубай вече е един от най-оживените в света

Емирството изостава само от Ню Йорк, Лос Анджелис и Лондон по брой сделки с имоти на стойност от 10 млн. долара нагоре

 

Дубай е един от най-оживените пазари на луксозни имоти в света след Ню Йорк, Лос Анджелис и Лондон благодарение на притока на богати инвеститори в града, който се превърна в убежище на фона на геополитическа и икономическа несигурност на други места, пише Bloomberg.

Близкоизточният бизнес център е регистрирал 219 продажби на имоти на стойност от 10 млн. долара нагоре миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. За сравнение, Ню Йорк е регистрирал 244 сделки на стойност от 10 млн. долара нагоре, Лос Анджелис е отчел 225 сделки, а Лондон – 223. Дубай е на пето място и сред най-активните градове за продажби на стойност от 25 млн. долара нагоре с 26 сделки.

„Нарастващото съсредоточаване на богатство в града е катализирано от наслагването на фактори – от решителния отговор на правителството на пандемията до въвеждането на различни нови варианти за издаване на визи за местожителство“, коментира Фейзал Дурани, ръководител на отдела за близкоизточни анализи в Knight Frank.

Търсенето на имоти в Дубай процъфтява благодарение на мерките на правителството за управление на пандемията и либералните му визови политики за привличане на чуждестранни купувачи. Луксозният сегмент на имотния пазар в емирството, включително вили на крайбрежието на изкуствените острови във формата на палми в града, се възползва от притока на богати инвеститори като руснаци, търсещи убежище за активите си, криптомилионери, банкери, бягащи от строгите ограничения заради COVID в Азия, и богати индийци, търсещи втори домове.

Градът се очертава и като любима дестинация за хедж фонд трейдъри, които са привлечени от улеснените процедури за правене на бизнес, статута му като място без данъци и привлекателността му като глобален туристически център. Малко над една трета от хората с ултрависоко нетно богатство в Близкия изток са увеличили богатството си през 2022 г. с над 10%, сочат данните на Knight Frank.

Въпреки това Дубай е един от „най-достъпните“ пазари на луксозни жилища в света, като попада на 16-о място сред 20-те първокласни жилищни пазара в света. 1 млн. долара са достатъчни за закупуването на 104,98 кв. м жилищна площ в първокласни квартали в Дубай като Палм Джумейра, Емирейтс Хилс и Джумейра Бей Айлънд – четири пъти повече площ в сравнение с Ню Йорк, Лондон или Сингапур.

А бумът не показва признаци на забавяне. Цената на най-луксозните жилища в Дубай се очаква да нарасне най-много в света тази година, с около 13,5%, след като се повиши с 44% миналата година, сочат прогнозите на консултантската компания.

„Пазарът в Дубай все още носи изключителна относителна стойност“, коментира Андрю Къмингс, ръководител на отдела за луксозни имоти в Knight Frank. „Точно тази стойност продължава да привлича купувачи с ултрависоко нетно богатство към пазара, повечето от които търсят начин на живот със слънце и море, който сега е синоним на живота в Дубай. Привлекателността на града се простира в цял свят“, допълва той.

Броят на купувачите с пари в брой в Дубай също нараства. През 2022 г. около 80% от сделките с имоти са били с пари в брой в Дубай спрямо 40% през 2021 г. и 50% през 2007 г., казва Дурани.

Руснаците са били най-големите чуждестранни купувачи на имоти в Дубай миналата година, съобщи през януари местната агенция за недвижими имоти Betterhomes.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *