Пазим се от Javelin, сваляме Starlink – как Китай се готви за война

Китай се нуждае от възможности за сваляне на сателити Starlink в ниска околоземна орбита и да защитава танковете и хеликоптерите си от ракети Javelin, изстрелвани от рамо, за да се подготви за евентуален конфликт с водените от САЩ сили в Азия.
Около това се обединяват китайските военни изследователи, които изучават бойните действия в Украйна, посочва Reuters в свой анализ на почти 100 статии в повече от 20 военни списания. Анализът разкрива усилията на китайския военно-промишлен комплекс да проучи внимателно въздействието на американските оръжия и технологии, които биха могли да бъдат използвани срещу войските на Пекин при евентуална война за Тайван.
Китайскоезичните списания, в които се разглеждат и украински саботажни операции, отразяват работата на стотици изследователи в мрежа от университети, свързани с Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), държавни производители на оръжие и мозъчни тръстове на военното разузнаване.
Въпреки че китайските официални лица избягват открити критични коментари относно действията на Москва или представянето на нейните военни на бойното поле, призовавайки за мир и диалог, публично достъпните научни статии са по-откровени в оценките си за руските недостатъци, посочва още информационната агенция.
И най-важното – освен че оценяват недостатъците на двете страни в бойните действия, китайските военни умове искат да се възползват от войната в Украйна, за да анализират из основи предимствата на своите потенциални противници.
Reuters събира мненията на различни държавни експерти и дипломати, пожелали анонимност, според които въпреки различията със ситуацията в Тайван войната в Украйна може да предложи множество прозрения за Китай.

Фокус върху Starlink, Javelin и дроновете 

Половин дузина статии на изследователи от НОАК показват загрижеността на китайските военни за ролята, която Starlink – сателитна мрежа, разработена от базираната в САЩ компания за космически изследвания SpaceX на Илон Мъск, играе в осигуряването на комуникациите на украинските военни по време на руските ракетни атаки срещу енергийната мрежа на страната, .
„Отличното представяне на сателитите Starlink в този руско-украински конфликт със сигурност ще подтикне САЩ и западните държави да ги използват широко при евентуални военни действия в Азия”, се казва в статия от септември, написана в съавторство от изследователи от Инженерния университет на армията на НОАК, цитирана от Reuters
Авторите смятат, че е „спешно“ Пекин, който се стреми да разработи своя собствена сателитна мрежа, подобна на Starlink, да намери начини да сваля или деактивира сателитите на американската компания.
Конфликтът в Украйна също така обединява китайските военни анализатори около тезата, че на войната с дронове трябва да се обърне по-голямо внимание и да се насочат повече инвестиции в сферата.
В статия в официалното списание на китайската военна администрацията от октомври пък се отбелязва, че страната трябва да подобри способностите за защита на военната си техника с оглед на „сериозните щети, нанесени на руски танкове, бронирани машини и военни кораби“ от ракети Stinger и Javelin.
Колин Кох, научен сътрудник по въпросите на сигурността в Сингапурското училище за международни изследвания „S. Rajaratnam“, коментира пред агенцията, че украинският конфликт е дал тласък на дългогодишните усилия на китайските военни учени да разработят модели за кибервойна и да намерят начини за по-добра защита на бронетехниката си от съвременните западни оръжия.
По отношение на Starlink той акцентира: “Това е наистина нещо ново, за което те трябва да се притесняват – военното приложение на напреднала цивилна технология, която не могат лесно да възпроизведат“.

HIMARS също е на фокус 

Наскоро, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс обяви, че Си Дзинпин е наредил на военните си да бъдат готови да нахлуят в Тайван до 2027 г., припомня още Reuters.
На този фон китайските военни учени от Националния университет по отбрана на НОАК са започнали да анализират и ефекта от американските доставки на високоподвижни артилерийски ракетни системи – HIMARS, за Украйна и възможността тези установки да се превърнат в проблем за армията на Пекин.
Много други статии се фокусират върху грешките на нахлуващата руска армия. В една от тях се посочват остарелите тактики и липсата на единно командване при танковите атаки, а в друга – че руската комуникационна офанзива не е била недостатъчна, за да се противопостави на източниците на разузнавателна информация на НАТО.
През февруари, тайванският министър на отбраната предупреди, че китайските военни са се поучили от руското нахлуване в Украйна, като са стигнали до извода, че всяка атака срещу Тайван трябва да бъде бърза, за да успее. Затова и военното ръководство на автономния остров също изучава конфликта, за да актуализира собствените си бойни стратегии, посочват в заключение от Reuters. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *