Петър Колев: България е Европа, защо все още се страхуваме от Белград и Москва

Колебливата политика на България нанася тежък удар върху нейните национални интереси на Балканите. Ние трябва ясно един път завинаги да кажем, че сме част от евроатлантическия свят – НАТО и Европейския съюз, както и да използваме инструментите, които това членство ни предоставя, за да накараме РС Македония да ни уважава.

Закриването на Българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля е ясен сигнал, с който властите в Скопие искат да ни кажат: ние не ви уважаваме, вие не сте фактор, с който да се съобразяваме, вие не ни интересувате. Винаги, когато Македония трябва да постигне някаква стратегическа цел, тя започва своята агресивност към България. Това е олицетворение на политиката на институционална омраза към българите, които живеят там. Тази политика не е от вчера, тя има своите пикове и спадове. В момента има своя пик.

Докога ще търпим това? Българинът има една лоша черта – безкрайна добрина, с която властите в Скопие злоупотребяват. България има широка палитра от инструменти да влия върху РСМ. Един от тях е чрез предоставянето на българско гражданство на хората с българско самосъзнание там, за да бъдат измъкнати от блатото, след като РСМ е решила, че не иска да става член на ЕС.

Повече от ясно е, че зад конфликта между РСМ и България стои Москва, която подкрепя аспирациите на Белград. Защо ние българите се страхуваме да се противопоставим на интересите на Русия на Балканите? От какво се притесняваме? Македония е последният остатък от Коминтерна и комунизма. Само в Москва и Скопие забраняват организации с обратна сила.

Каква е позицията по Френското предложение на българския президент и на Теодора Генчовска, която бе външният министър, когато това предложение беше прието, а сега е част от служебния кабинет Донев като заместник-министър на отбраната?

Българските институции трябва да кажат ясно на българския народ, че РСМ все още не е започнала преговори за присъединяване към ЕС благодарение на Френското предложение.

Българските институции трябва да дадат сигнал към българското общество какви конкретни мерки ще бъдат предприети след като беше изтрит Клуба „Иван Михайлов“ в Битоля, какво конкретно ще бъде направено и във връзка с побоя над Християн Пендиков, който в продължение на месеци се възстановява.

И в Министерството на външните работи, и в българските служби имат разработени стратегии, там работят достойни българи. Политиците ни трябва да ги прочетат, а институциите ни да започнат да действат конкретно! /БГНЕС

 


Македонските власти закриват българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля -  Политика - България - Новините на NOVA - NOVA

Петър Колев, изпълнителен директор на БГНЕС. Анализът е част от неговото интервю за предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице“ по бТВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *