Помолих ChatGPT да планира ваканцията ми – ето какво се случи

„Някои хора обожават да планират пътувания. Аз не съм от тях“. Така започва експериментът на Моника Питрели, редактор в секцията за пътешествия към CNBC. Тя решава да изпробва възможностите на изкуствения интелект ChatGPT относно проучването на дестинации за пътуване и организирането на подходяща ваканция.

Дали чатботът може да предложи посещение на Айфеловата кула в Париж? Да препоръча хотелски престой или да намери ресторант, който не е претъпкан с гладни туристи? Отговорът е: и да, и не – поне за ChatGPT.

Ще ми помогнеш ли за почивка на плажа?

„Разбира се!“ – отговоря ChatGPT. Изкуственият интелект обаче се нуждае от детайли, свързани с интересите, бюджета и времето, с което разполагаме. Ето как точно протича разговорът  редакторката:

  • Моника: Планирам едноседмична ваканция в средата на март със семейството си. Без определен бюджет.
  • ChatGPT: Звучи като чудесна идея!

Чатботът препоръча Хаваите, Карибите, по-специално Бахами, Ямайка и Доминиканската република, Флорида и Коста Рика, заедно с подробности за времето и популярните атракции за всяка от тях.

  • Моника: Хубаво. Но аз живея в Сингапур.
  • ChatGPT: Разбирам! (ChatGPT обича възклицателните знаци.) В такъв случай Бали, Индонезия; Лангкави, Малайзия; и Пукет и Краби в Тайланд са по-добрият избор.
  • Моника: И още нещо – искам страхотна храна.
  • ChatGPT: В такъв случай, можеш да заложиш на  Пенанг, Малайзия, Хошимин, Виетнам, Осака, Япония, Банкок, Тайланд. (Чатботът изрежда имената на традиционни специалитети за всеки регион).
  • Моника: Не е лошо. Но имам и друго искане: искам да избегна тълпите.
  • ChatGPT: В такъв случай може би трябва да помисля за: Лангкави (красив остров на западния бряг на Малайзия с места за уединение), Краби – не е толкова оживен, колкото други дестинации в Тайланд като Пукет или Кох Самуи, Бали – плажовете в северната част, като например Lovina Beach, които обикновено не са толкова претъпкани.
  • Моника: Супер! Но какво ще кажете за една от онези дървена къщички в Бали – възможно ли е?
  • ChatGPT: Да! (отговаря чатботът като предлага няколко варианта конкретни вариант за настаняване в дървена къщичка)
  • Моника: Кой от тях има най-добри отзиви в интернет?
  • ChatGPT: Всички места, които препоръчах, имат страхотни отзиви! (чатботът предоставя оценки от Tripadvisor, Booking.com и Google за всеки хотел).

Моника все пак открива, че в няколко случая отзивите не отговарят на изискванията и има разминаване между рейтинга в туристическите платформи и данните на ChatGPT.

Оценките на разходите за всеки хотел са по-точни, но ChatGPT не може да покаже снимки на хотелите или да ги резервира, въпреки че предоставя подробни инструкции как да направите и двете.

С кола или с влак?

За пътешествие в САЩ ChatGPT препоръчва Route 66, Pacific Coast Highway и Great River Road, последният от които преминава по течението на река Мисисипи през 10 щата.

Моника обаче иска препоръка за пътуване с влак в Европа. „Разбира се!“, казва роботът и дава следните възможности:

Ориент Експрес – от Париж до Истанбул

Ледников експрес – от Санкт Мориц до Цермат, Швейцария

Бернина експрес – от Чур, Швейцария, до Тирано, Италия

Линията Golden Pass – от Люцерн до Монтрьо, Швейцария

Транссибирската железница – „едно от най-известните пътувания с влак в света“ от Москва до Владивосток, Русия

Звучи страхотно, но „Ориент Експрес“ не е в постоянна експлоатация. Знае ли ChapGPT това? Да, но изглежда, че бърка всяко заминаване на „Симплон-Ориент-експрес“ във Венеция – който използва реставрирани вагони от оригиналния влак – с някогашния маршрут от Париж до Истанбул, който се изпълнява само през август и вече е разпродаден.

Полети

ChatGPT може да посочи авиокомпаниите, които свързват градовете, но не може да даде актуална информация за полетите или да помогне за резервирането им. Не може да ви каже и най-евтината цена или каквато и да е цена, тъй като „няма достъп до информация за цените в реално време“. Всъщност данните на ChatGPT приключват до септември 2021 г. и търсачката не „знае“ нищо, което се е случило след това. За да не ви разочарова обаче, чатботът може да отговори кога например маршрутът от Лондон до Ню Йорк е най-евтин.

Що се отнася до най-добрата авиокомпания в света, той обяснява: „Като езиков модел на изкуствен интелект не мога да имам лични предпочитания или мнения.“ Но  посочва петте най-добри авиокомпании, включени в класацията на Skytrax „100-те най-добри авиокомпании в света“ през 2021 г. Списъкът не е коректен, установява проверката на Моника, която показва, че данните са от 2019 г.

„Къде да ям?“

Ако попитате ChatGPT „Къде да ям?“ и „Кои са най-добрите ресторанти?“ в даден град, ще получите два различни списъка – единият с по-популярните места за хранене, а другият – с тези, които имат повече награди в бранша.

Моника обаче има още конкретни въпроси към ChatGPT, като например:

„Как да прекарам пет дни в Южна Африка?“

„Кои замъци приемат посетители в Бордо?“

„Ако имам само един ден в Лондон, какво да правя?“

„Кои атракциони са с най-дълги опашки в Disney World?“

Но преди да успее да попита, на екрана се появява надпис „Достъпът е отказан“ със съобщение Код за грешка. Тази грешка може да е причинена от претоварени сървъри или превишаване на дневния лимит, според технологичния уебсайт Stealth Optional. Така или иначе, всичките предишни чатове остават недостъпни, което е огромен негатив, ако сте по средата на планирането. Нов прозорец не решава проблема, но отваряне в „режим инкогнито“ го прави. След като успява да влезе, Моника кликва върху „Ъпгрейд към Плюс“, което показа, че безплатният план е достъпен, когато търсенето е слабо, но срещу 20 долара на месец „Плюс план“ дава достъп до ChatGPT през цялото време, по-бързи отговори и приоритет за използване на нови функции.

След като отново има достъп, пита за времето за чакане на атракционите в „Дисниленд“. ChatGPT обяснява, че FastPass и Genie+ могат да намалят времето за чакане, което отчасти е вярно. Компанията постепенно прекратява програмата FastPass за виртуални опашки и „прескоча опашката“, когато въвежда Genie+ през есента на 2021 г.

Изводите

ChatGPT е бърз и създава усещане, че наистина общувате с човек. Нещо повече – Моника по навик отговаря с ненужни любезности – „Добре, разбира се“ и „Благодаря“. Спестява време на пътуващите, особено ако търсят обща информация или са в начален етап на планиране. Но трябва да следите дали информацията е актуална и трябва да се отстранят съобщенията за грешки по време на чата.

В експеримента си Моника не успява да тества другата конкурентна търсачка Bing. Когато опитва да получи достъп до нея, е включена в списък на чакащите. Казват й, че може да „изпревари опашката“, ако зададе настройките по подразбиране на Microsoft на компютъра си и сканира QR код, за да инсталира приложението Bing. Моника прави и двете, но все още чака. С ChatGPT беше по-лесно. Отидох на уебсайта на разработчика, щракнах върху думата „ChatGPT“, регистрирах акаунт – и започнах да чатя, обяснява журналистката.

Заключението – работата на туристическите агенти е сигурна. Засега.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *