Последен месец за плащане на данъка върху доходите с отстъпка

/КРОСС/ Март е последният месец, в който физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% за ранно деклариране и плащане на данъка върху доходите си от миналата година. За да се възползват от преференцията, те трябва да подадат годишната си данъчна декларация по електронен път до 31 март, да платят целия размер на данъка за довнасяне също до тази дата, както и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, уточняват от офиса НАП в Хасково.

Най-лесно и бързо плащането може да стане чрез виртуалния ПОС на НАП (е-услугата за плащане с карти) в Портала за електронни услуги, достъпен с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). Без такса данъците могат да се платят и чрез физически ПОС терминал, какъвто има на 10 места в салона за клиенти в офис Хасково.

Почти 2700 са приетите до момента формуляри за лични данъци от жители на областта.  Все още преобладават подадените на място – 52 на сто от общия брой, което обаче предстои да се промени с „предварително попълнените данъчни декларации“. Те ще станат достъпни след броени дни в Портала за електронни услуги на НАП, където всеки притежател на ПИК или КЕП ще може да провери, допълни или редактира въведените данни и да ги подаде онлайн в удобно за него време.

 Допълнителна информация за подаването на декларации, плащането на дължими суми и ползването на различни данъчни облекчения може да се получи в сайта на приходната агенция и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена, съгласно тарифите на съответния оператор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *