Прах в очите. Защо държавата е безсилна да се пребори с високите цени

„В момента държавата не може да проведе каквито и да било мерки срещу високите цени, защото те не са нарушение, за да бъде санкционирано от държавата и да има реални мерки. Това е честната позиция, която трябваше да бъде обяснена на хората“, заяви пред БНТ Димитър Маргаритов – бивш заместник-министър на икономиката и бивш председател на Комисията за защита на потребителите /КЗП/.

“Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени, е по-скоро прах в очите на хората”, категоричен беше той.

По думите му се наблюдава тревожно явление, според числата, които изнася КЗП, предава lupa.bg.

“В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара, след като в рамките на няколко дни при 470 проверки са установени 450 нарушения, което е прецедент”, допълни Маргаритов.

Според него опитите да се търси оправдание с предишни управления са несъстоятелни и призова “всеки да поеме своята отговорност в рамките на действащото законодателство”.

“Безспорно е, че търговските вериги имат голяма пазарна сила и голям пазарен дял. В същото време казваме, че пазарът регулира отношенията и прави цените справедливи. Но когато има голяма пазарна сила от страната на продавачите, очевидно пазарът не работи достатъчно добре. В такива случаи има регулиране”, обясни Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той допълни, че при търговските вериги наред с голямата пазарна сила, има непрозрачност, законодателството не ги задължава да публикуват тримесечни отчети.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *