Председателят на Комисията по стокови борси се обяви против налагането на таван на цените

/КРОСС/ Има злоупотреба с търговско положение при формирането на цените на храните. Това заяви председателят на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Според него много търговци вървят към свръхрентабилност и това изкривява пазара.

Владимир Иванов се обяви против налагането на таван на цените, защото според него, това ще доведе до още по-голяма изкривяване на пазара, отколкото би имало ползи.

Според него е необходимо спешно държавата да постави като абсолютен приоритет развитието на земеделският сектор, а малките производители да формират обединения, с които да противостоят на едрите търговски капитали.

„България има потенциал да храни 30 млн. души и трябва да използваме това. Съответно, трябва обединение на земеделските производители като противодействие на големия търговски капитал. Я си представете сега да имаме една обща аграрна камара и млечен борд, който да направи магазини в цялата страна. Какво ще се случи с пазара – дали ще са същите цените?, посочи той.

Икономистът Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира пред БНТ, че има спекула у нас. Според нея таванът на цените е едно от възможните решения на проблема.

„Има очевидно договаряне между големи търговски вериги така че да поддържат сравнително високи цени по определени механизми. И да виним, и да не виним КЗК, обаче, очевидно тя не може да сложи подслушвателни средства на собствениците на големите вериги. Хората в бранша се познават много добре, чисто приятелски също, и те няма как да не си говорят и обменят информация.“, посочи тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *