Прогноза: По-малко пчелари и по-малко мед с всяка следваща година

По-малко пчелари и по-малко мед ще има с всяка следваща година. Мрачната прогноза е на пчелари. Според тях българският натурален пчелен мед може да се превърне в дефицитна и бутикова стока, ако отрицателните процеси в сектора продължават да се развиват с тези темпове.  Причините за това са много. Сред тях са неблагоприятните финансови условия, при които стопаните отглеждат пчелните семейства и в срива на изкупната цена, която падна в началото на 2023 г. до 4,80 лв./кг в условията на инфлация. Така пчеларите започват масово да се отказват от бизнеса и да продават кошери, инвентар, пчелни семейства.
Само преди няколко години броят на стопаните, отглеждащи пчели в Добричка област, е бил около 2000. Над 62 000 пчелни семейства са регистрирани през 2016 г., показват данните на окръжната дирекция „Земеделие“.3 години по-късно те вече са 60 000 в 1128 пчелина.
В Добричка област се произвежда близо една четвърт от меда на България. За съжаление по складовете залежава продукция от 2022 г. Според пчеларите причината за това е навлизането на мед от Украйна у нас, който е на по-ниска цена и подбива пазара.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *