Първият в България хакатон на правна тематика за ученици се проведе в УНСС

На 18 и 19 март, 2023 г., се проведе първият хакатон на правна тематика в България “Gamify съдебната система” по идея на Българският институт за правни инициативи (БИПИ) в партньорство с Посолството на Кралство Нидерландия и Юридическия факултет на УНСС, които бяха домакини на състезанието.

На откриването присъстваха доц. д-р Захари Торманов декан на Юридическия факултет, проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на БИПИ.

В рамките на един уикенд, ученици от средни училища в София трябваше да създадат концепция за игра, свързана със съдебната система. Видът на играта, компютърна, настолна или друг вид, беше оставена изцяло на тяхното въображение.

Състезанието откри Биляна Гяурова-Вегертседер, директора на БИПИ, която представи дейността на института. „От 5-6 години нашата организация започна усилено да се занимава с гражданското образование, защото открихме, че това е изключително важно за едно общество, да насърчаваме младите хора в дискусии за върховенството на закона и функционирането на българската съдебна система. Направихме редица образователни филми за учениците от различни класове. Това е първият хакатон на правна тематика под надслов “Gamify съдебната система”, имащ за цел да създаде модел на игра, която да е свързана със съдебната система“, уточни г-жа Гяурова.

Проф. д-р Цветана Стоянова приветства участниците с думите: „Нашият университет с удоволствие подкрепи инициативата на БИПИ да организираме първият хакатон на правна тематика в България за ученици. Надявам се, че играта, която ще разработите днес ще помогне на вашите връстници да разбират по-лесно принципа на действие на правната система. Сигурна съм, че с голяма част от вас ще се видим през септември, защото УНСС и Юридическият факултет могат да ви дадат много. Вярвайте във възможностите си, преследвайте мечтите си, знайте, че те се сбъдват, когато полагате усилия“.

Имате една не лека задача в тази игра да съчетаете правото, което има хилядолетни традиции със съвременните технологии, които са някъде от 70-те години и да кажете най-важното за съдебната система. Водещото призвание на правото в едно общество е да решава конфликтите в него с нужната справедливост, етика и морал“, се обърна към учениците и деканът на Юридическият факултет доц. д-р Захари Торманов.

Участниците в хакатона бяха ученици от НГПИ „Св. Лука“, 132. СУ „Ваня Войнова“, ЧСУ „Професор Николай Райнов“, 128. СУ „Алберт Айнщайн“ и Втора АЕГ “Томас Джеферсън”, които организаторите разпределиха в 6 отбора.

През втория ден на хакатона всеки отбор представи концепцията си в рамките на 10 минути. Журито в състав – доц. д-р Захари Торманов (декан на ЮФ на УНСС), директора на БИПИ, Биляна Гяурова-Вегертседер, д-р Женя Лазарова, психолог и невро-учен, създател на образователни игри и съдия Владимир Вълков, беше възхитено от представянето на шестте отбора.