Работа в неделя е новият тренд в световните компании. И всички го харесват

В ерата на масовите съкращения и тоталната миграция на офисите в домовете на служители, работата през уикенда става все по-нормално явление за компаниите.

Средният брой часове, отработени в събота и неделя е нараснал с 5% до 6,6 часа миналата година, според ActivTrak, анализиращ почти 175 милиона работни часа на 134 260 анонимни потребители на софтуер за управление на производителността в световен мащаб.

Макар че само 5% от всички проследени работници са се трудили през уикенда, в някои индустрии, като технологичната и медийната, се наблюдава скок от 25% или повече отработени часове през 2022 г. в сравнение с година по-рано.

Причините за това са две:

1. Съкращенията на работни места, които са довели до повече работа за по-малко служители
2. Необходимостта да се избегне постоянното прекъсване от обаждания от типа на Zoom и чатове в Slack, които са част от работата в хибриден режим

 

„Във връзка с все повече съобщения за съкращения компаниите правят „повече с по-малко“, така че когато се наблюдава увеличение на работата през уикенда, това е в отрасли, които се свиват“, обяснява Габриела Маух, вицепрезидент на лабораторията за производителност на ActivTrak, която изследва тенденциите в наборите от данни.

„Тъй като хората са все по-склонни към гъвкавост в изпълнение на служебните им ангажименти, приемливо е, ако желаят, да се изключат в 15 ч. в петък и да се справят с останалата работа през уикенда.“

Смените през уикенда са последният пример за разрушаването на дългогодишните норми на работното място, което начало беше поставено от пандемията.

Въпреки че дистанционната работа освободи служителите в офисите от много задължения, позволявайки им да работят където и когато пожелаят, тя ги обвърза с инструменти, които могат да отклонят вниманието им от конкретната задача с постоянни чат известия или имейл комуникация в режим 24/7.

Нарастващите съкращения на работни места в технологичния, медийния и други сектори също усложниха ситуацията, като създадоха още по-голям стрес за служителите, които вече се борят с рекордни нива на бърнаут или професионално прегаряне.

Според данните на ActivTrak най-големите почитатели работни уикенди са служители в IT сферата, сектора на услугите, както и медийните работници и тези в потребителската сфера. Всички тези групи са увеличили часовете си през уикенда с двуцифрен процент миналата година спрямо 2021 г.

В други сектори, като енергетика, хотелиерство и здравеопазване, се наблюдава обратната тенденция или спад в работещите през уикенда. Една от теориите за това разминаване е, че индустриите с по-голям дял творчески личности биха могли да открият по-голяма полза в работата през уикенда. Секторите, ориентирани към услугите, също са по-склонни да увеличат броя на часовете през уикенда.

Докладът на ActivTrak установява също, че средният работен ден през 2022 г. е продължил 10 часа и 9 минути, което се определя от времето между първата и последната дейност на компютъра на работника. Времето, прекарано в целенасочена работа, е намаляло леко през миналата година, докато минутите, прекарани в мултитаскинг, са се увеличили. Работниците са били по-продуктивни и съсредоточени през първата половина на годината, а вторник е бил най-продуктивният ден в офисите.

От психологична гледна точка, изпълнението на всички задачи през уикенда може да бъде начин за решението на проблема с огромния стрес от понеделника, който всяка неделя измъчва милиарди хора по света.

„Тревогата започва да се прокрадва, докато мозъкът ви пресмята всичко, което трябва да свършите през следващата седмица, започвате да се паникьосвате как ще свършите всичко и мозъкът ви започва да работи на пълни обороти. Когато това се случи, е важно да направите крачка назад, да дишате и да се съсредоточите отново – не позволявайте на мозъка си да ви вкара в паника.“, обясняват експертите.

Ето защо е препоръчително, дори да не сте били в работен режим през уикенда, да отделите време в неделя, за да направите планове за следващата седмица. Така ще настроите ума си правилно за работната седмица.

„Чувството за максимална подготовка ще ви помогне да се чувствате по-малко нервни и по-уверени. В началото на всяка седмица съставяйте работен график. Разбира се, в последния момент със сигурност ще изникнат непланирани дейности, но очертаването на списък с ясни задачи ще ви попречи да се чувствате претоварени“, казва Ян П. де Йонге, психолог, работещ с Feel Good Contacts.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *