Радев пред Йоханис: Приоритетна обща цел за България и Румъния е Шенген

/КРОСС/ Официалната визита на президента на Румъния Клаус Йоханис издига нашите отношения на равнището на стратегическо партньорство. Румъния и България не са просто добри съседи, нашите страни са обвързани с дълбоко приятелство и дълбоки исторически и културни връзки. Това каза на съвместна пресконференция с румънския си колега президентът Румен Радев.

„Ние споделяме общ европейски път. Заедно влязохме в НАТО и ЕС, заедно преследваме следващите си приоритетни цели – Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Споделяме обща отговорност за сигурността и стабилността в нашия регион“, допълни Радев.

Президентът ни посочи, че приоритетна обща цел за България и Румъния е Шенген. „Ние заявяваме нашата решителност да влагаме още по-големи усилия за своевременното ни приемане, възможно по най-бързия начин в Шенгенското пространство“, подчерта той.

Радев обясни, че днес с Йоханис са подписали съвместна политическа декларация за стратегическо партньорство. „Тя е израз на осъзнатата необходимост от надграждане на договорните отношения. И която е заявка за по-високи амбиции в рамките на нашите двустранни отношения“, добави държавният глава.

Йоханис каза, че в разговора с Радев са обсъдили разширяването на Европейския съюз. „Препотвърдихме подкрепата на Румъния за разширяването на Съюза както по отношение на Западните Балкани, така и за източните ни партньори“, коментира румънският президент.

По отношение на Шенген, Йоханис заяви: „България и Румъния са перфектно подготвени за присъединяване към Шенгенското пространство. Ние изпълняваме всички условия на Шенгенското законодателство. Шенген се отнася до право на европейския гражданин да се придвижва свободно в страните членки“, е мнението му.

Румънският президент беше категоричен, че нелегалната миграция е нещо съвсем различно. „Досега доказахме, че умеем да управляваме и незаконната миграция, която изкуствено се смесва с въпроса за Шенген. Имаме претенцията да ни бъде признато правото да сме част от Шенген и се надяваме, че тази година ще получим положителен вот за това“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *