САЩ възобновиха полетите на дронове над Черно море

САЩ възобновиха полетите на дронове над Черно море след инцидента с MQ-9 Reaper, съобщи Ройтерс, позовавайки се на двама неназовани американски служители.

Според агенцията, на която се позовават другите медии, полетът е извършен от RQ-4 Global Hawk. Един от служителите добави, че това е първият случай от 14 март, когато се случи въпросния инцидент. Отбелязва се, че Пентагонът многократно е заявявал, че инцидентът с MQ-9 Reaper няма да попречи на Вашингтон да изпълнява подобни мисии.

Американските военни заявиха, че руски изтребител е засякъл витлото на един от техните шпионски дронове и го е накарал да се разбие в Черно море във вторник в първия подобен пряк сблъсък между двете световни сили, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година.

Руското министерство на отбраната предложи различна версия, а посланикът на Москва във Вашингтон заяви, че страната му „разглежда този инцидент като провокация“ с участието на американски дрон MQ-9 и руски изтребител Су-27.

Съединените щати, които са предоставили военна помощ на Украйна на стойност десетки милиарди долари, не са се включили пряко във войната, но извършват редовни наблюдателни полети в региона. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *