САЩ подготвят нови правила за инвестиции в Китай

Администрацията на Джо Байдън подготвя нова програма, която може да забрани американските инвестиции в определени сектори в Китай – нова стъпка за защита на технологичните предимства на САЩ във време на нарастваща конкуренция между двете най-големи икономики в света.
Това става ясно от разгледани от The Wall Street Journal копия на доклади на Министерството на финансите и Министерството на търговията, които обмислят нова регулаторна система за справяне с инвестициите на САЩ в модерни технологии в чужбина, които биха могли да представляват риск за националната сигурност.
Въпреки че не се идентифицират конкретни технологични сектори, които администрацията на Байдън смята за рискови, тези, които биха могли да увеличат военния капацитет на съперниците, ще бъдат фокус на програмата, се казва в документите, цитирани от WSJ.
Докладите също така не посочват кои страни ще попаднат под новите правила, но източници на изданието, запознати с работата по новата програма, казват, че очакват те да са насочени до голяма степен към американските инвестиции в Китай.

Според източниците на WSJ новата програма ще обхване частни и рискови капиталови инвестиции в модерни полупроводници, квантови изчисления и някои форми на изкуствен интелект. Целта е да се попречи на американските инвеститори да предоставят финансиране и опит на китайски компании, които биха могли да подобрят скоростта и точността на военните решения на Пекин.
В доклада на Министерството на финансите се казва, че програмата ще се съсредоточи върху „предотвратяване на експлоатацията на капитал и експертен опит на САЩ по начини, които застрашават националната сигурност, като същевременно не натоварва инвеститорите и бизнеса в САЩ“.
Политиките по въпроса ще бъдат финализирани в близко бъдеще и ще подлежат на обществено обсъждане. Министерството на финансите ще администрира новата програма след консултации с Министерството на търговията, става ясно още от документите.

Правителството отдавна контролира чуждестранните инвестиции в САЩ, като в някои случаи забранява такива в чувствителни области чрез междуведомствен панел, наречен Комитет за чуждестранни инвестиции в САЩ, отбелязва WSJ.
Правилата, регулиращи инвестициите на САЩ в чужбина, биха били нова стъпка, част от по-широкото усилие на администрацията на Байдън да възпрепятства способността на Китай да разработва технологии, които според американски служители могат да представляват риск за националната сигурност.
Миналата година САЩ наложиха нови ограничения за износ на усъвършенствани полупроводници и оборудване за производство на чипове, насочени към забавяне на военния напредък на Китай. Група демократи и републиканци настояха за създаването на нови правила, регулиращи инвестициите на САЩ в Китай.
„Този доклад е добра първа стъпка, за да се гарантира, че инвестициите на САЩ не подхранват възможностите на Китайската комунистическа партия и не създават опасни зависимости“, казва конгресменът на демократите Роза ДеЛауро.
Администрацията на Байдън работи върху заповедта, установяваща новите инвестиционни правила от месеци, според хора, запознати с плана. Определянето на обхвата на новия потенциален контрол обаче е предизвикателство, тъй като служителите обмислят спецификата на начина, по който американските инвеститори ще спазват новите правила.
„Едно от най-важните неща, които можем да направим, е да дефинираме и да поставим ясни граници между това какво е конкуренция и какво е национална сигурност“, каза наскоро заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.
Представители на администрацията на Байдън също така се обръщат към близки съюзници от Г-7, за да получат подкрепа за концепцията за ограничаване на инвестициите в Китай.
Г-7 ще бъде домакин на поредица от срещи на високо равнище през май, когато групата може да подкрепи идеята. WSJ цитира официален представител на Европейския съюз, според когото разговорите със САЩ за контролиране на американските инвестиции в чужбина продължават, въпреки че ЕС е много далеч от създаването на подобна инвестиционна програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *