Седмица на книгата се откри в УНСС

Третото издание на Университетска седмица на книгата (27-31 март 2023) се откри в присъствието на студенти и над 500 средношколци, посетили университета за изложението и Ден на отворени врати. Над 15 издателства, 4 от които университетски,  бяха подредили своите щандове. Гости на официалното откриване бяха кметът на район „Студентски“ Петко Горанов и Георги Тошев, журналист, писател, режисьор, продуцент.

„Културата е въпрос на национална сигурност и аз като преподавател в това направление съм съгласен с това твърдение. Защото без култура не може да се прецени, какво си заслужава да бъде защитавано. А именно нашият дълг пред младото поколение е да съхраняваме тази култура във всякакъв аспект“, каза ректорът на УНСС и представи предстоящите събития през Университетската седмица на книгата. Той акцентира, че една от целите на ръководството е да превърне УНСС и в културен център, университет, който излъчва култура, показва култура – водещ в организиране на събития, свързани с културата.

Кметът на район „Студентски“ подкрепи инициативата, като каза, че ще съдейства това да се случи. „Това, че се прави мост между бизнеса и културата е нещо много хубаво и ние от местната власт можем да бъдем партньори в осъществяването на това. Програмата на седмицата на книгата е толкова интересна, че без никакво преувеличение казвам, че съм тук не само да представя район „Студентски“ и местната власт, но и за свое собствено удоволствие“, каза  Петко Горанов.

27 март е и Световен ден на театъра и първите представени книги в изложението бяха  биографии на големите български артисти – Цветана Манева, Невена Коканова, Катя Паскалева, Стефан Данаилов, Георги Парцалев и Наум Шопов с автор Георги Тошев.

„Ентусиазмът на всички хора, които участват в Университетската седмица на книгата говори достатъчно, всички се включиха с желание. Това за нас е едно признание за стойността на инициативата. Една нова книга настина е един нов свят, който се открива пред нас и през тази седмица всеки може да намери много нови светове“, каза проф. Димитров.

Модератор на събитието беше доц. д-р Светла Цанкова от катедра „Медии и обществени комуникации“. Тя представи автора и книгите му в Голяма конферентна зала, като акцентира на факта, че Георги Тошев е дългогодишен приятел на УНСС и на катедрата. Тя представи автора, чието име е свързано с забележителни поредици като „Другата България“, „Непознатите“, „Децата на Другата България“, не само като журналист и разказвач на невероятни истории, но и като автор на биографии на хора – не просто известни хора, а културни емблеми. „Те са важна част на обществената ни памет, която ще бъде съхранена именно от това, което той е направил. Той показва, че журналистиката не е спринт, а е маратон и Георги Тошев е един успешен маратонец, защото всичките му проекти доказват, че и в България може да се прави качествена журналистика“, каза доц. д-р Светла Цанкова.