Силна конкуренция на националното състезание по икономика и управление

Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) проведе в УНСС третото си състезание за тази учебна година – Национално състезание по икономика и управление. В състезанието се включиха ученици от XII клас на професионалните гимназии по икономика от цялата страна. Интересът към състезанията на АИУБ традиционно е голям, защото те са един от начините талантите на България да спечелят ранен прием в Университета за национално и световно стопанство.

Национално състезание по икономика и управление цели още засилване мотивацията на учениците от професионалните гимназии по икономика в страната за пълноценно усвояване на учебния материал по икономика и управление. То създава нагласа за продължаващо и самостоятелно учене чрез стимулиране на състезателното начало, предоставяне на възможност за творческа изява на ученици със задълбочени знания и формирани практически умения в областта на икономиката и управлението.

Състезанието откриха заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и председателят на Асоциацията на икономическите училища в България проф. д-р Даниела Фесчиян. Присъстваха още заместник–директорът на Националната търговско-банкова гимназия г-жа Калина Гергова, г-жа Любка Байлова, директор на Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ във Велинград и член на Координационния съвет на АИУБ и д-р Руси Русев, зам.-директор на Националната финансово-стопанска гимназия.

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България

С думи на нескрита гордост проф. д-р Даниела Фесчиян приветства състезателите с „Добре дошли“ в Университета за национално и световно стопанство. „Днес е един празник на знанието, който ни подарявате. Подарявате ни го с вашите усмивки, вашата целеустременост и жажда за знания. Вие показвате нещо изключително – силата, мотивацията и желанието на младите хора да се усъвършенстват. Днешното състезание по икономика и управление е един продължителен труд на Асоциацията на икономическите училища в България съвместно с Университета за национално и световно стопанство. Преподавателите от всичките тридесет и четири училища, членове на АИУБ направиха едно уникално, мащабно и широкообхватно състезание, което включва шест фундаментални дисциплини, които вие сте изучавали от 8 до 12 клас“.

Проф Фесчиян изтъкна, че състезанието е достойно за национална матура по икономика, защото преподавателите са предложили казуси, рецензирани от водещите хабилитирани лица в катедрите на УНСС и така е постигната една мащабна база със стотици въпроси в областта на икономиката, маркетинга, мениджмънта, бизнес комуникациите, предприемачеството, основите на счетоводството.

„Това са фундаментални дисциплини, оформящи ви като управленци, като икономисти. Затова вие сте еталон на целеустременост и в този смисъл всички сте победители. УНСС отново показва лидерските си позиции, превръщайки се в магнит за таланти като вас“, каза проф. д-р Даниела Фесчиян.

„Изключително ми е приятно, че мога да ви посрещна в Университета за национално и световно стопанство и да ви поздравя за куража и мотивацията да представите своите знания пред авторитетното жури, което ще ви оценява“, приветства средношколците проф. д-р Цветана Стоянова и отбеляза: „Радвам се, че тази година имаме генерален спонсор в лицето на Coca-Cola Hellenic Bottling Company, които осигуряват нашите парични награди. Надявам се това  допълнително да ви стимулира да покажете най-доброто от себе си. Участието ви в Национално състезание по икономика и управление днес е атестат за вашата мотивация, увереност и знания“. Проф. Стоянова поздрави директорите и учителите за положения труд в подготовката на средношколците: „Всички вие допринасяте за успеха и просперитета и на нашия университет, подготвяйки мотивирани млади хора“. Зам.-ректорът специално поздрави от името на ректора на УНСС проф. д-р Даниела Фесчиян и Асоциацията на икономическите училища в България, за това, че през последните девет години заедно с директорите на Националната търговско-банкова гимназия и Националната финансово-стопанска гимназия – г-жа Емилия Иванова и г-жа Мая Гешева допринасят за дейността на Асоциацията на икономическите училища в България.

Калина Гергова, зам.-директор на Националната търговско-банкова гимназия, поздрави участниците от името на директора на гимназията и учредител на Асоциацията г-жа Емилия Иванова. На първо място тя изтъкна колко много се гордее, че техният ученик Васил Петров е спечелил призовото място в проведеното преди месец Национално състезание по икономикс. Тя определи създаването на АИУБ  като „блестящо реализирана новаторска идея – най-пряката връзка между средното и висше образование“, благодарение на което учениците в икономическите училища са получили невероятното  възможност да станат студенти в най-престижния икономически университет в България – Университетът за национално и световно стопанство. „Тази година нашата  гимназията заедно с Националната финансово-стопанска гимназия отбелязват 110 години от създаването си. Високият образователен стандарт са наш приоритет и резултатите го показват“, изтъкна г-жа Гергова.

Д-р Руси Русев от Национална финансово-стопанска гимназия нарече събитието „знаменито“ и припомни, че вече пета поредна година има задачата да представлява гимназията и да подготвя техните ученици. „За пореден път мога да кажа, че всички заедно, и в Асоциацията, и в колаборация с УНСС, успяваме да създадем едни бъдещи икономисти, които съм уверен, че ще проправят своя нелек път във висшето образование, ще стигнат своите висоти и с гордост ще представят България на най-високо национално и международно ниво.“ Д-р Русев отбеляза и щастливото съвпадение, че състезанието се провежда точно на рождения ден по нов стил на Първа мъжка търговска гимназия, днес НФСГ –  11 март. „Вече 110 години ние работим за това да обезпечим българската икономика с добре подготвени специалисти, които да имат успешна реализация у нас и в чужбина“, каза   д-р Русев и пожела успех от името на директора на НФСГ г-жа Мая Гешева.

Проф. д-р Цветана Стоянова награждава Васил Петров

 

В рамките на официалното откриване се проведе и тържествената церемония по награждаването на първите трима лауреати от Националното състезание по икономикс. Зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и проф. д-р Даниела Фесчиян връчиха сертификатите на победителите. Първо място извоюва Васил Петров от Националната търговско-банкова гимназия, който получи 1000 лв. парична награда от партньора Coca-Cola HBC. На второ място се класира Веселин Манолов, който получи 800 лв., а третото място е за Михаил Нешев от Националната финансово-стопанска гимназия, който беше награден с 500 лв. Паричните награди бяха връчени от Лилия Велинова.