Страхът от клоуни: откъде идва той и защо е толкова разпространен?

Страхувате ли се от клоуни? Не сте сами. Кулофобията, или страхът от клоуни, е широко разпространено явление.

Проучванията показват, че този страх е налице както сред възрастни, така и сред деца в много различни култури. Въпреки това той не е добре разбран поради липсата на целенасочени изследвания. Макар че в научната литература са изложени множество възможни обяснения на фобията, нито едно проучване не е изследвало конкретно произхода ѝ.

Затова учени разработиха психометричен въпросник за оценка на разпространението и тежестта на кулофобията. Въпросникът за страха от клоуни беше попълнен от международна извадка от 987 души на възраст между 18 и 77 години. Повече от половината респонденти (53,5%) заявяват, че се страхуват от клоуни поне в някаква степен, а 5% – че се страхуват „изключително много“ от тях. Интересно е, че този процент, съобщаващ за екстремен страх от клоуни, е малко по-висок от този, съобщаван за много други фобии, като например животни (3,8 процента), кръв/инжекции/наранявания (3,0 процента), височини (2,8 процента), неподвижна вода или метеорологични явления (2,3 процента), затворени пространства (2,2 процента) и летене (1,3 процента).

Установено е също, че жените се страхуват повече от клоуни, отколкото мъжете. Причината за тази разлика не е ясна, но тя повтаря резултатите от изследвания на други фобии, като например страха от змии и паяци.

Кулофобията намалява с възрастта, което отново съвпада с изследванията на други страхове.

Следващата стъпка е била да се проучи произхода на страха на хората от клоуни. Този нов набор от въпроси се отнася до осем вероятни обяснения за произхода на този страх, както следва:

Зловещо или тревожно усещане, дължащо се на грима на клоуните, който ги прави да изглеждат не съвсем като хора. Подобна реакция понякога се наблюдава при кукли или манекени.

Преувеличените черти на лицето на клоуните създават директно усещане за заплаха.

Гримът на клоуните скрива емоционалните сигнали и създава несигурност.

Цветът на клоунския грим ни напомня за смърт, инфекция или кръвозагуба и предизвиква отвращение или избягване.

Непредсказуемото поведение на клоуните ни кара да се чувстваме некомфортно.

Страхът от клоуни е заучен от членове на семейството.

Негативни образи на клоуни в популярната култура.

Ужасяващо преживяване с клоун.

Интригуващо е, че последното обяснение, а именно, страшен личен опит с клоун, е с най-ниска степен на съгласие. Това показва, че житейският опит сам по себе си не е достатъчно обяснение за това защо хората се страхуват от тях. За разлика от това, негативното представяне на клоуните в популярната култура е много по-силен фактор, допринасящ за появата на кулофобия. Това е разбираемо, тъй като някои от най-известните клоуни в книгите и филмите са създадени, за да бъдат страшни – като Пениуайз, страховитият клоун от романа „То“ на Стивън Кинг от 1986 г. (Този герой за последно се появи в два филма през 2017 и 2019 г. с Бил Скарсгард в главната роля).

Някои хора обаче се страхуват от Роналд Макдоналд, талисмана на веригата за бързо хранене, а той не е създаден, за да плаши. Това подсказва, че може би има нещо по-фундаментално в начина, по който изглеждат клоуните, което тревожи хората.

Всъщност най-силният фактор, който учените са идентифицирали, са били скритите емоционални сигнали, което предполага, че за много хора страхът от клоуни се дължи на това, че не могат да видят изражението на лицето им поради грима им. Ние не можем да видим „истинските“ им лица и следователно не можем да разберем емоционалните им намерения. Така например не знаем дали те са намръщени или с навъсени вежди, което би означавало гняв. Това, че не можем да разберем какво мисли клоунът или какво може да направи след това, кара някои от нас да се притесняват, когато са около него.

Това изследване дава някои нови идеи за това защо хората се страхуват от клоуни – но все пак остават още въпроси.

Например, ако гримът, който прикрива емоциите, предизвиква страх, дали хората, чиито лица са изрисувани като животни, също предизвикват същия ефект? Или има нещо по-специфично в грима на клоуните, което предизвиква този страх? Това е в центъра на продължаващи изследвания. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *