Строят център за данни на Луната

/КРОСС/ Безпрецедентният достъп до космоса води до всякакви страхотни нови идеи, включително перспективата за съхраняване на данни на лунната повърхност. Стартиращата компания за облачни изчисления Lonestar Data Holdings обяви резултатите от последния си кръг на финансиране, приближавайки я една крачка по-близо до тази цел, съобщи „Труд бг“.

Базираната във Флорида компания набра 5 милиона долара за създаване на лунни центрове за данни, обяви Lonestar в прессъобщение.

Lonestar да създаде жизнеспособна платформа за съхранение на данни и периферна обработка (т. е. практиката за обработка на данни близо до източника, като средство за намаляване на латентността и подобряване на честотната лента) на Луната.

„Данните са най-великата валута, създадена от човешката раса“, каза Крис Стот, основател на Lonestar, в изявление от април 2022 г. „Зависим от тях за почти всичко, което правим, и е твърде важно за нас като вид, за да го съхраняваме във все по-крехката биосфера на Земята. Най-големият спътник на Земята, нашата Луна, представлява идеалното място за безопасно съхранение“.

Центровете за данни са съставени от свързани сървъри, които съхраняват и прехвърлят цифрови данни. Нарастващият брой центрове за данни на Земята представлява заплаха за околната среда, като допринася за потреблението на енергия и цифровото замърсяване. Изграждането на центрове за данни на Луната може да облекчи този проблем, в допълнение към осигуряването на по-сигурен начин за съхраняване на данните.

През декември 2021 г. Lonestar успешно проведе тест на своя център за данни на борда на Международната космическа станция. Компанията вече е готова да изстреля малък център за данни на лунната повърхност по-късно тази година като част от втората лунна мисия на Intuitive Machines – IM-2.

Миниатюрният център за данни тежи около 1 килограм и има капацитет от 16 терабайта, каза Стот пред SpaceNews. Той допълни, че първият център за данни ще черпи енергия и комуникации от спускаемия модул. Той ще функционира максимум 2 седмици, но ще докаже постижимостта на концепцията.