Талантлива и борбена жена е героинята в новия роман на Теодора Колева

Вторият роман на Теодора Колева „Мъжете в живота на А.“ вече е на книжния пазар с марката на изд. „Слънце“. В него авторката развива своята болна тема – съдбата на дребния (на когото за благозвучие и да не го обидят казват „малък“ – б.а.) бизнес у нас. „Същият, който заедно със „средния“ по статистически данни създава 78 процента от брутния вътрешен продукт. Докато т.нар. големи инвеститори, на които нашите политици много се надяват, изнасят печалбите си в чужбина. Години наред събирах бележки, случки, реплики, ситуации от личния ми живот. Но липсваше конструкция, нещо, което да ги обедини“, споделя Теодора Колева.

Преди няколко години, докато се разхожда по главната улица във Велико Търново, на една витрина тя вижда много интересни дрехи. Влиза. Оказва се, че продавачката е и дизайнер на дрехите. Теодора е впечатлена от въображението й и започва да минава по-често. „Много обичам да си говоря с хората. Винаги са ме интересували. Нали някога бях журналистка!“, вметва авторката. „От дума на дума тя започна да ми разказва за себе си. Така намерих своята главна героиня Аксиния, собственик на модна къща „Аксел Харди“. Около нейната съдба изградих сюжета на романа, като вплетох събраните вече истории.“

В книгата се разказва колко е трудно да си предприемач у нас. Особено, когато си жена и трябва сама да отглеждаш детето си. Какво ти се случва, ако си решила вместо да кръстосаш крака на високото столче в някой бар и да дадеш парите си за силиконов бюст и устни, да ги вложиш в машини, материали и работни заплати. Още повече – ако изобщо нямаш пари и си изправена до стената. „Това нашата държава го умее в съвършенство. Така да притиска хората, които искат да работят и просперират честно, че едва да си поемат дъх! Тогава ти трябват освен интелигентност, талант, въображение и предприемчивост, още търпение, кураж и зверска енергия. Сигурна съм, че много от вас в разказаните истории ще разпознаят себе си и ще ги съпреживеят заедно с моята героиня“, допълва Теодора Колева.

Премиерата на „Мъжете в живота на А.“ ще се състои на 22 март от 18,30 ч. в книжарница „Хеликон-Витоша“ в София. Книгата се продава в големите вериги книжарници „Хеликон“, „Сиела“, „Ориндж“ и може да се поръча във всяка друга книжарница.

Теодора Колева е завършила журналистика в СУ „Климент Охридски“ и икономика в УНСС. Работила е като редактор във в. „Антени“. Носителка е на няколко журналистически награди. По неин материал е заснет документалният филм „Сода каустик“. Публикува разкази в сп. „Съвременник“. След политическите промени развива семеен бизнес. Има две издадени книги – сборника с разкази „Данъчна ревизия“ и романа „Милионер по назначение“.

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *