Учени откриха нов слой във вътрешното ядро на Земята

Изследователите продължават да правят нови открития за центъра на Земята. Екип от Австралийския национален университет (ANU) е открил доказателства за нов слой на планетата, който се намира във вътрешното ядро, съобщава Engadget.
Това „най-вътрешно вътрешно ядро“ представлява топка от сплав на желязо и никел, която, както обяснява професор Хрвое Ткалчич, е „вкаменен запис“ на древната история на Земята. Досега науката признаваше само четири слоя – кора, мантия, външно ядро и вътрешно ядро.
Учените откриват „скритото“ ядро чрез изследване на сеизмични вълни, които се движат в двете посоки през целия диаметър на Земята до пет пъти. Предишните изследвания разглеждаха само единични движения. Сеизмичните вълни са изследвали места в близост до центъра под ъгли, които предполагат различна кристална структура в най-вътрешния слой. Сплавта ефективно изкривява времето за преминаване на вълните през нея.
Според водещия автор на изследването – Тан-Сон Фạм, това открива нови начини за изследване на вътрешното ядро. От ANU също така смятат, че “най-вътрешното вътрешно ядро” подсказва за голямо събитие в миналото на Земята, което е оказало „значително“ влияние върху сърцето на планетата.
The Washington Post, на свой ред цитира, изследователи, според които това може да помогне да се обясни и формирането на земното магнитно поле, което играе важна роля за поддържането на живота на планетата, тъй като я предпазва от вредна радиация и не позволява на водата “да изтече в Космоса”.
А тези прозрения могат да помогнат и при изучаването на други светове. Смята се, че Марс е безплодна планета, защото е загубила магнитното си поле преди около четири милиарда години. Без защитата си Слънцето и праховите бури унищожават атмосферата на Червената планета, а океаните ѝ изчезват. Откривателите на екзопланети пък биха могли да използват наученото, за да търсят обитаеми светове. Наличието на структура на ядрото, подобна на земната, не е гаранция за подходящи условия за живот, но може да изиграе важна роля в ограничаването на броя на планетите кандидати за колонизация.

Нови открития и на повърхността на Земята 

Но важните научни открития в последните дни не се изчерпват с това. Изследователите отдавна разбират структурата на мозъка и са го картографирали в определени детайли, но все още не знаят какви са точните процеси за обработка на данните. За това е необходима подробна „карта на веригите“ на мозъка.
Според Neuroscience News обаче учените са успели  да създадат подобна карта за ларвата на плодовата муха. Наречена „конектома“, тя изобразява 3016 неврона и 548 000 синапса на насекомото, съобщава изданието. Картата ще помогне на изследователите да разберат по-добре как мозъците на насекомите и животните контролират поведението, ученето, функциите на тялото си и други процеси, като работата по този проект може да вдъхнови подобрения в мрежите за изкуствен интелект, а и нови открития за човешкия мозък.
„До този момент не бяхме виждали структурата на нито един мозък, освен на кръглия червей и на ларвата на морско безгръбначно, които имат по няколкостотин неврона“, обяснява професор Марта Златич от британската Лабораторията по молекулярна биология на британския (MRC). „Това означава, че неврологията работи без карти на мозъчните веригите. Без да познаваме структурата на мозъка, ние гадаем за начина, по който се осъществяват изчисленията в него. Сега обаче можем да започнем да придобиваме механично разбиране за това как функционира той“.
За да построи картата, екипът сканира хиляди срезове от мозъка на ларвата с електронен микроскоп, след което ги интегрира в подробна карта, анотирайки всички невронни връзки. Оттам учените използват изчислителни инструменти, за да идентифицират вероятните пътища на информационния поток и видовете „мотиви на схеми“ в мозъка на насекомото. Те дори забелязват, че някои структурни особености много приличат на най-съвременната архитектура за дълбочинно обучение на изкуствен интелект.
В резултат на изследването учените са направили подробни карти на мозъка на плодовата муха, който е много по-сложен от този на ларвата на плодовата муха. Тези карти обаче не включват всички подробни връзки, необходими за съставяне на истинска схема на мозъка ѝ.
Като следваща стъпка екипът ще изследва структурите, използвани за поведенчески функции като учене и вземане на решения, и ще проучи активността на връзките, докато насекомото извършва специфични дейности, посочват още от Neuroscience News.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *