Чужденци отново купуват имоти у нас

Чужденци отново купуват имоти в България, показват данните на БНБ за януари. След месеци спад най-накрая нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти у нас е положителен в размер на 0.3 млн. евро.

За сравнение през януари миналата година той е бил отрицателен от 0.1 млн. евро. В началото на тази година БНБ обяви спад на инвестициите в недвижими имоти за цялата 2022 г.Както за годината потокът от инвестиции на чужденци в имоти е отрицателен в размер на 20.7 млн. евро, в това число отрицателен поток от 19.4 млн. евро за Русия. За сравнение през 2021 г. потокът от инвестиции също е бил отрицателен от 12 млн. евро, като спадът от Русия е 13.4 млн. евро.

Сега обаче от БНБ не казват каква част от инвестициите в началото на януари са от Русия.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в страната за януари 2023 г. е положителен в размер на 147.5 млн. евро (0.2% от БВП 3 ), но намалява с 479.5 млн. евро (76.5%) спрямо този за януари 2022 г., когато е бил положителен от 627 млн. евро,

 

istock
istock

 

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и  постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 19.6 млн. евро за януари 2023 г. Той е по-малък с 27.3 млн. евро от този за януари 2022 г., който е положителен в размер на 47 млн. евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *