Швеция е страната в Европа с най-силен ръст на цените на жилищата от 1996 г. насам

Тенденциите при цените на жилищата в Европа варират значително от 90-те години на миналия век насам.

Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват много разнородна картина, като цените на имотите в някои страни са нараснали с близо 180% спрямо 1996 г., пише Euronews.

В други цените са останали непроменени и дори понякога са намалявали.

„Фундаментален недостиг на предлагане на жилища в отговор на нуждите на растящо и променящо се население в Европа стимулира силен ръст на цените в много части на континента през последните десет години“, коментира Ник Уитън, ръководител за Европа, Близкия изток и Африка на жилищните анализи в консултантската компания JLL.

Но това не е единствената причина навсякъде.

Швеция, която дълго време беше един от най-нажежените жилищни пазари в Европа, отчита най-голям ръст на средните цени, които са се повишили със 176% между 1996 и 2021 г.

Йоаким Лусенски, ръководител на анализите и комуникациите в Шведската асоциация на брокерите на недвижими имоти, отбелязва, че имотният пазар е стимулиран от „силен и стабилен растеж на населението и на разполагаемите доходи и от дълъг период на много ниски лихви по ипотечните кредити“.

Към това се прибавя и недостатъчното предлагане на нови жилища, „въпреки че относително голяма част от населението е във възрастовата група, в която създаването на семейство е най-обичайно“, допълва той.

В комбинация тези фактори са довели до рязък ръст на цените.

През януари експерти предупредиха, че се очертава срив на имотния пазар в Швеция, като някои прогнозираха спад на цените с 20%, докато страната повишава основната лихва и се бори с дълга на домакинствата.

Великобритания е втора в класацията на най-бързо поскъпващите жилищни пазари в Европа. Там средните цени на жилищата са нараснали със 145% между 1996 и 2021 г.

„Явната причина за това е, че собствениците на жилища започнаха да изпреварват тези, които живеят под наем…, има недостиг на налични социални жилища…, затова хората трябва да избират между това да плащат по-висок наем или да си купят собствено жилище“, казва Марк фон Грудер, директор на агенцията за недвижими имоти Benham and Reeves.

Той отбелязва наследството от британския премиер през 80-те години на миналия век Маргарет Тачър, която разпродаде огромна част от социалните жилища и стимулира „стремежи“ за жилищна собственост.

„Търсенето далеч изпреварваше предлагането и това доведе до силен ръст на цените“, обяснява Фон Грудер.

Тенденциите във Великобритания са още по-ясно изразени на градско ниво. През 1992 г. средната цена на жилище в Лондон е била 78 хил. паунда (88 хил. евро), по данни на местната статистическа служба. Днес тя е 524 хил. паунда (592 хил. евро). Ръстът е с 572% за над 30 години.

Стагнация и спад

Но развитието на цените на жилищата в Европа не е свързано с постоянен растеж като в Швеция, Великобритания, Дания и Франция. В други страни на Стария континент цените са останали непроменени през периода.

Италия регистрира бум до финансовата криза през 2008 г., но оттогава цените на жилищата в страната постоянно намаляват.

Цените на имотите в Германия, най-голямата страна в Европа, са останали почти непроменени спрямо 1996 г., като са отбелязали ръст само през 2016 г.

„Има различни фактори, които оказват влияние върху цените на имотите и на жилищата в последните 30 години“, казва Бенямин Бениршке от Германския централен комитет за недвижими имоти.

Той посочва регулации, по-скъпи строителни материали и „недостиг на терени за строителство, особено по-близо до големи градове“, както и „движението на местни жители и на бежанци след падането на Берлинската стена през 1989 г. и финансовата криза през 2008 г.“.

Португалия следва сходна тенденция като в Германия, въпреки че отчита малко по-силен растеж в края на 90-те години на миналия век.

Но факторите, които водят до ръст на цените в последните години, варират значително.

Говорител на Португалския имотен екип отбелязва, че цените на имотите в Португалия са били повлияни от „чуждестранни инвестиции в златните визи, които допринасят за ръста на търсенето на луксозни имоти“, както и от икономическия растеж на страната и подобряването на стабилността ѝ.

„Освен това Португалия преживя значителен ръст на туризма през последното десетилетие… Това също доведе до увеличено търсене на краткосрочни наеми като в Airbnb“, отбелязват експертите.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *