Ще стане ли хлябът 3 лева

Ако се върне 20-процентовото ДДС на хляба, той ще струва над 3 лв. Това е единственият хранителен продукт, който не промени цената си в последните 8 месеца.

Това обясни в студиото на „Събуди се” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.„От 1 юли 2022 г. крайната цена  падна между 17 и 26%. Преди той струваше около 2,00 -2,40 лв., а вече е под тази стойност. Всеки производител има своя доставна цена.

За нас е необяснимо защо продуктът се превръща в обект на обругаване от страна на анализатори, включително и от страна на бившия финансов министър Симеон Дянков, които твърдят, че нулевото ДДС на хляба не е свалило цените и че те трябва да се покачат с 20%”, поясни Кукушева.

В България се внася единствено и само украински слънчоглед, който има по-ниска цена в сравнение с българския, увери експертът.

 

istock
istock

 

Ако някой твърди, че където и да е в България, се разтоварва украинска пшеница, го моля да каже къде точно и кога. Гарантирам, че българският хляб се произвежда единствено и само от българска пшеница”, каза още експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *