ЯНА МОНЕВА С НОВА ПОЕТИЧНА КНИГА И ПРЕМИЕРА НА 29.03.2023 Г.

Издателска група Ars & Scribens представя на читателите новата книга с поезия на Яна Монева „Всички опити да се извиним“. Премиерата на книгата ще бъде на 29.03. от 19:00 часа в Dada Cultural Bar. Като вече утвърдено име в литературния живот и тук авторката среща битийните образи, образите от ежедневието с първичните и чисти емоции, плод на човешката природа. Това е книга за любовта, за времето, за очакването и напускането, за мисълта за другия и за себе си, за онези трепети и терзания, които всеки човек е изпитвал.

Яна Монева е родена в Стара Загора. Тя е завършила психология в СУ „Свети Климент Охридски“ и работи като психотерапевт на свободна практика. Несъмнено най-дълбоките тревоги на човешкия ум и темперамент, темите за взаимоотношенията в света, за настоящия момент и за себеусещането намират отражение в поетичното ѝ творчество. Първата книга на Яна Монева „Отвътре“ е отличена на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“. По втората ѝ книга „Пристанища и стаи (за напускане)“ Казанлъшкият театър прави поетичен хепънинг под режисурата на П.Денчев.

„Яна Монева е много прозорлив психолог и поет, със собствен лечебен драматизъм, в който мнозина се разпознаваме“ – пише за авторката Марин Бодаков.

„Всички опити да се извиним“ е последната и най-нова поетична книга на Яна Монева под редакцията на Марин Бодаков и Валентин Дишев.

Една вечер дойде безсънието

Разлюля чаршафи на вятъра,
с дъжд по ключиците на дърветата
и небе, което не мога да подбера с настроението
нито днес, нито утре, когато
по средата на това стихотворение се оказвам
в магазин за парфюми, и опитвам да разбера
кой ли би му отивал в този странен април –
сняг, сняг по люляка в двора –
в мен живее един мъж с разбито сърце
и не говори.

Яна Монева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *