Япония откри, че има 7000 острова повече, отколкото смяташе досега

Япония преброи островите си и откри, че те са със 7000 повече, отколкото се е смятало досега, съобщава CNN.
Според цифрово картографиране, извършено наскоро от Японската служба за геопространствена информация (GSI), на територията на страната има 14 125 острова. Това е два пъти повече от посочените в официалната статистика (6852), използвана от 1987 г. насам и базирана на доклад на японската брегова охрана.

Това откритие не променя за момента официалната обща площ на сушата, собственост на Япония, подчертават от GSI, но откритието “отразява напредъка в технологиите за геопозициониране и точността на изготвяните карти“.

Макар да няма международно споразумение за начина на преброяване на островите с оглед на тяхната големина, службата е използвала същия критерий като при предишното проучване преди 35 години, посочва още информационната агенция. По друг начин казано, това означава, че са преброени всички естествени земни площи с обиколка най-малко 100 метра.

Темата за островите отдавна е важна за Япония. Токио има претенции към държаните от Русия южни Курилски острови, които японските власти наричат “Северни територии”. Този спор датира от края на Втората световна война, когато съветските войски окупират острова.
Токио също така твърди, че има обосновани исторически претенции към необитаемите острови Сенкаку в Източнокитайско море, които понастоящем администрира, но Китай многократно е оспорвал тези претенции.
Междувременно Япония има спор и с Южна Корея. Двете държави продължават имат повече от 70-годишно разногласие за суверенитета на група островчета, наричани Докдо от южнокорейците и Такешима от японците. Островите се намират в Японско море, което Южна Корея нарича Източно море.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *